search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.10.2025 22:02
MENU CLOSE

Πως επηρεάζει το Brexit τους Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου

27.06.2016 07:28
Νέα πλατφόρμα δικτύωσης στη ναυτιλία από την Marefind - Media

Τα επόμενα σχέδια, μετά την απόφαση των πολιτών της Μεγάλης Βρετανίας για Brexit, των Ελλήνων εφοπλιστών που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο και πως πρόκειται να αντιδράσουν στις νέες οικονομικές συνθήκες.

 

Τα επόμενα σχέδια, μετά την απόφαση των πολιτών της Μεγάλης Βρετανίας για Brexit, των Ελλήνων εφοπλιστών που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο και πως πρόκειται να αντιδράσουν στις νέες οικονομικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα άρθρο από την εφημερίδα «τα Νέα» αναφέρει πως «τα αμυντικά αντανακλαστικά των εγκατεστημένων στο Σίτι του Λονδίνου Ελλήνων εφοπλιστών ενεργοποιεί το Brexit και ουκ ολίγοι «ξεσκονίζουν» τα εδώ και καιρό έτοιμα εναλλακτικά σχέδια, ακόμη και για μεταφορά της έδρας τους εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι τα πλάνα θα ενεργοποιηθούν κιόλας. Προς το παρόν το εφοπλιστικό λόμπι τηρεί στάση αναμονής, και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ωστόσο η έξοδος δεν θα συμβεί παρά μόνο αν μια παρατεταμένη αβεβαιότητα θέσει υπό αμφισβήτηση τον κυρίαρχο ρόλο του Σίτι ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου και πρωτεύουσας της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Οι άλλες παγκόσμιες ναυτιλιακές σειρήνες κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να αποδομήσουν την εικόνα αυτή. Επί μήνες παλαιά και νέα ναυτιλιακά κέντρα, από τη Σιγκαπούρη, το Βανκούβερ, το Ντουμπάι και το Μονακό έως τη Λεμεσό, τη Βαλέτα, τη Στοκχόλμη και το Ρότερνταμ, αποδύονται σε αγώνα δρόμου για να προσελκύσουν τους λεγόμενους London Greeks στα εδάφη τους, με κίνητρο τους ολοένα και χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Τώρα, ο αγώνας αυτός θα ενταθεί. Τα κίνητρα που θα προσφέρουν τα παραπάνω κέντρα στους Έλληνες του Λονδίνου για τη μετεγκατάσταση των ναυτιλιακών τους εταιρειών αναμένεται να γίνουν πιο πλουσιοπάροχα και η ναυμαχία για τις ελληνικές ναυτιλιακές θα κορυφωθεί.

Τα πάντα επομένως θα κριθούν από την απάντηση του ίδιου του Σίτι στις άλλες σειρήνες και από τα κίνητρα που θα δώσει η κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να αποφύγει μια ιστορικών διαστάσεων έξοδο Ελλήνων εφοπλιστών από το Λονδίνο.

Θα επωφεληθεί ο Πειραιάς;

To άρθρο κλείνει με μια αναφορά σε πιθανή επιστροφή των εφοπλιστών του Λονδίνου στα πάτρια εδάφη και συγκεκριμένα στον Πειραιά, γράφοντας «οσοι πάντως προσδοκούν ο Πειραιάς να ωφεληθεί από μια τυχόν έξοδο του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου από το Λονδίνο, μάλλον θα απογοητευθούν. Αφενός, παρά το πρόσφατο προσκλητήριο Τσίπρα μέσα από τα Ποσειδώνια προς τους εφοπλιστές να επενδύσουν στην Ελλάδα, η χώρα δεν βρίσκεται στα ραντάρ των London Greeks αφού η εμπιστοσύνη απουσιάζει προς το εγχώριο οικονομικό και πολιτικό σύστημα (ύφεση, capital controls, αδυναμία εξόδου στις αγορές κ.λπ.).

Αφετέρου, ακόμη και οι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα εφοπλιστές σκέφτονται πλέον την έξοδό τους εξαιτίας της επιμονής της Κομισιόν να αλλάξει το φορολογικό πλαίσιο των ναυτιλιακών εταιρειών».

Πηγή: Τα Νέα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.10.2025 22:02