ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 07:24
MENU CLOSE

«Οδύσσεια» δίχως «Ιθάκη» για προσφυγόπουλο από τη Συρία

27.07.2016 16:23

 

Ταξίδεψε 18 ώρες  μόνο του, «γαντζωμένο» στη βάση της  καρότσας ενός φορτηγού, από την Ηγουμενίτσα έως την Ανκόνα με το πλοίο της γραμμής, με προορισμό μια «νέα ζωή στην Ευρώπη»,  για την οποία πλήρωσε περισσότερα από 2.000 δολάρια στους διακινητές «εμπόρους της ελπίδας» .

Όμως η προσωπική «Οδύσσεια» του 17χρονου Ακράμ, δεν είχε κατάληξη στην «Ιθάκη» του .

Με το που έφθασε στην Ανκόνα  το ασυνόδευτο προσφυγόπουλο από τη Συρία συνελήφθη από τους Ιταλούς αστυνομικούς.

Οι  Καραμπινιέρι  συνέλαβαν τον Άκραμ, τον κλείδωσαν σε μια αποθήκη του ίδιου ferry boat, με το οποίο έφθασε στο λιμάνι της Νότιας Ιταλίας και τον έστειλαν πίσω στην Ηγουμενίτσα, αδιαφορώντας για το Διεθνές Δίκαιο που επιβάλει την παροχή ασύλου, φιλοξενίας και προστασίας στους ασυνόδευτους ανήλικους.

«Τους έδειξα το διαβατήριό μου, που πιστοποιούσε ότι είμαι κάτω των 18. Όμως οι Ιταλοί αστυνομικοί αρχικά γέλασαν και στη συνέχεια άρχισαν να μου φωνάζουν, περνώντας μου χειροπέδες ¨Θα πας πίσω! Θα πας πίσω!¨», είπε ο Άκραμ στους κοινωνικούς λειτουργούς του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ( Human Rights Watch), οι οποίοι τον εντόπισαν δύο εβδομάδες αργότερα στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Ηγουμενίτσας, σε πολύ άσχημη σωματική και ψυχική κατάσταση.

Εκεί, στοιβαγμένος μαζί με δεκάδες άλλους πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν αρκετά μεγαλύτεροι σε ηλικία, θα περίμενε έως ότου βρισκόταν κάποια κενή θέση σε κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Διαδικασία που ίσως και να έπαιρνε μήνες έως ότου ολοκληρωθεί.

Η περιπέτεια του 17χρονου Κούρδου δεν είναι η μοναδική περίπτωση καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τις ιταλικές αρχές.

Σε μια χώρα που υπόκειται, σε αντίστοιχο  βαθμό με την Ελλάδα, το κόστος της μεταναστευτικής κρίσης και του φράκτη που έχουν υψώσει στα σύνορα  των χωρών τους, οι ηγέτες  πολλών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταγγείλει από το 2013 την τακτική των ιταλικών αρχών που προχωρούν σε παράνομες απελάσεις ασυνόδευτων παιδιών με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή  και την Κεντρική Αφρική, θυμάτων διώξεων και εμφυλίων πολέμων, στην Ελλάδα.  

«Στις περισσότερες από τις προσωπικές μαρτυρίες των προσφύγων οι οποίοι μιλούν στα μέλη του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κύριο χαρακτηριστικό τους είναι οι αναφορές στην απάνθρωπη και ταπεινωτική συμπεριφορά των Ιταλικών Αρχών, σε βάρος τους», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Οργανισμού, Εύα Κοσσέ. 

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 07:12
Exit mobile version