ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:58
MENU CLOSE

Στον αέρα η ρύθμιση σε πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο

20.10.2016 12:33

 

Σε Θεσσαλονίκη και Αχαϊα δεν έλειψε η ένταση μεταξύ πρόθυμων συμβολαιογράφων να διενεργήσουν εκπλειστηριάσεις αποδεικνύοντας το πρόβλημα που υπάρχει, την αδυναμία, δηλαδή, μονομερούς νομοθετικής παρέμβασης εκ μέρους της κυβέρνησης και τη μεγέθυνση του κλίματος αγανάκτησης καθώς εθιμικά μόνο κι όχι βάσει του γράμματος κάποιου νόμου θα προστατεύεται η περιουσία των κοκκινισμένων από χρέη πολιτών από εδώ και στο εξής.

Σύμφωνα με πληροφορίες άλλωστε  τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών δεν έχουν  ενημερωθεί καν επίσημα  για μια τέτοιου είδους νομοθετική πρωτοβουλία με αποτέλεσμα για μεγάλο διάστημα οι κατοικίες, τα αγροτεμάχια, τα γραφεία και άλλα περιουσιακά στοιχεία να είναι βορά στην διάθεση τραπεζών και Δημοσίου. Βέβαια ακόμα κι αν η πρόταση προστασίας συζητηθεί από τα κλιμάκια των δανειστών κάθε άλλο παρά βέβαιη δεν είναι μια συμφωνία καθώς όλοι γνωρίζουν πως οριζόντιες δράσεις προστασίας της περιουσίας δεν βρίσκουν σύμφωνους τους Τροϊκανούς.

Προς το παρόν σε ακυρώσεις τέτοιου ειδους πλειστηριασμών προχωρούν μόνον  οι ακτιβιστές . Ωστόσο εάν σε κάποιο Ειρηνοδικείο δεν προφθάσουν να παραστούν ακτιβιστές και τελικά χαθεί κάποιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, τότε θα φανεί η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να λύσει και αυτό το ζήτημα. 

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικράτησε στο Ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια πλειστηριασμού χωραφιού στον Χορτιάτη όπου παρολίγον να χαθεί ένα χωράφι για μια πολύ μικρή οφειλή 9.000 ευρώ.

Μάλιστα η πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης, κυρία Χρουσαλά-Μπιλίση, θέλησε να σπάσει την απεργία του κλάδου της και προσκόμισε στους διαδηλωτές την άδεια για τη διενέργεια του πλειστηριασμού εξόργισε τους διαδηλωτές και τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε λιντσάρισμά της. Βέβαια αυτό που δεν γνώριζαν είναι πως ο πλειστηριασμός δεν αφορούσε κόκκινο χρέος προς το Δημόσιο αλλά προς τράπεζες. Κι εκεί η κυβέρνηση δεν έχει εξαγγείλει καμία προστασία.

Όμως ακόμα κι αν προχωρήσει τελικά η όποια παρέμβαση, το πρόβλημα δεν αναμένεται να λυθεί καθώς περιουσιακά στοιχεία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βγουν στο σφυρί. Το γεγονός πως μέριμνα αναμένεται να υπάρξει μόνο για την α κατοικία και πως θα υπάρξουν κατασχέσεις ακόμα και για 5.000 ευρώ ολόκληρων αγροτεμαχίων ή διαμερισμάτων (έστω κι αν είναι β΄ κατοικία) μεγεθύνει το πρόβλημα και το αδιέξοδο. Κι αυτό διότι οι πλειστηριασμοί είναι ευθέως δυσανάλογοι μεταξύ ποσού οφειλής και περιουσίας που χάνεται. 
Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικράτησε στο Ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια πλειστηριασμού χωραφιού στον Χορτιάτη όπου παρολίγον να χαθεί ένα χωράφι για μια πολύ μικρή οφειλή 9.000 ευρώ.

Ένταση, ωστόσο, επικράτησε χθες το απόγευμα και έξω από το Ειρηνοδικείο Πατρών, όταν δύο συμβολαιογράφοι προσπάθησαν να «σπάσουν» την αποχή από τη διενέργεια πλειστηριασμών, που είχε αποφασιστεί για σήμερα από τη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.

Όπως αναφέρει το tempo24.gr, έξω από το δικαστικό Μέγαρο Πάτρας είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς διαδηλωτές, συλλογικότητες, φορείς και αναρχικοί, που εμπόδιζαν την είσοδο.

Οι δύο συμβολαιογράφοι αποχώρησαν έπειτα από λίγη ώρα και αφού αποφασίστηκε η αναβολή των περιπτώσεων.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:57
Exit mobile version