Αν και οι ερεθιστικοί παράγοντες διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, υπάρχουν ορισμένα ποτά που διαπιστωμένα συνδέονται με συχνότερα επεισόδια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών για κάποιες εβδομάδες μπορεί να βοηθήσει κάθε ασθενή μεμονωμένα να αναγνωρίσει ποια ποτά προκαλούν συχνότερες ή εντονότερες ενοχλήσεις.
Τα αλκοολούχα, τα ανθρακούχα, τα καφεϊνούχα και τα σοκολατούχα ποτά/ροφήματα και οι χυμοί εσπεριδοειδών είναι μερικοί από τους «συνήθεις υπόπτους» που προκαλούν καούρα.
Αντιθέτως, ασφαλείς επιλογές αποτελούν το τσάι πιπερόριζας (τζίντζερ) χωρίς καφεΐνη, το γάλα με χαμηλά ή μηδενικά λιπαρά και τα smoothies με γιαούρτι.
Συνιστάται στους ασθενείς να αποφεύγουν την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών σε μία περίσταση και να φροντίζουν να παραμένουν ενυδατωμένοι πίνοντας νερό ή άλλα ποτά και ροφήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται η κατάκλιση αμέσως μετά την κατανάλωση υγρών.
Πηγή: onmed.gr