ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 08:16
MENU CLOSE

Γιατί «ζαχαρώνει» το μέλι και πώς γίνεται εύκολα ξανά ρευστό (Video)

06.02.2017 16:04
 
Όταν το μέλι μέσα στο βαζάκι δημιουργεί αυτούς τους χαρακτηριστικούς «κρυστάλλους» και αλλάζει η απαλή υφή του, η οποία γίνεται πιο σκληρή, λέμε συνήθως ότι το μέλι έχει «ζαχαρώσει».
 
Όπως και να το κάνουμε, το μέλι είναι πιο ωραίο όταν έχει την φυσική του, λεία, απαλή και παχύρρευστη υφή του. Το μπορεί να έχει ζαχαρώσει σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έχει χαλάσει! Το μέλι, άλλωστε, είναι από τις λίγες τροφές που μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο για πολλά χρόνια, αρκεί να συντηρείται σωστά.
 
Αυτό σημαίνει ότι δεν το βλέπει απευθείας ο ήλιος και πως το βαζάκι του κλείνει καλά. Το «ζαχάρωμα» στο μέλι συμβαίνει, όταν μέσα στο βαζάκι περνάει υγρασία.
 
Οι περισσότεροι την «πατάμε» όταν βάλουμε το κουταλάκι μέσα στο βάζο για να πάρουμε μέλι, αλλά δεν έχουμε προσέξει ότι το κουταλάκι είναι λίγο υγρό (απλό πλύσιμο, ή από το τσάι που μόλις φτιάξαμε κλπ). Η υγρασία τότε από το κουταλάκι περνάει και μένει μέσα στο μέλι και μετά από λίγες μέρες αυτό θα αρχίσει να δημιουργεί κρυστάλλους, δηλαδή να «ζαχαρώνει».
 
Τώρα που ξέρετε τον λόγο που το μέλι ζαχαρώνει, ήρθε η ώρα να δείτε ένα πολύ απλό κόλπο, για να το επαναφέρετε στην φυσική του, λεία και όμορφη υφή.
 
Βήμα 1: Κλείνουμε το πώμα πολύ καλά και βάζουμε το βαζάκι μέσα σε ένα μπολ, το οποίο να είναι αρκετά βαθύ, ώστε να μπαίνει όλο το βαζάκι μέσα.
 
Βήμα 2: Βάζουμε καυτό νερό μέσα στο μπολ και το αφήνουμε να φτάσει μέχρι λίγο κάτω από το ύψος που είναι το καπάκι από το βαζάκι με το μέλι.
 
Βήμα 3: Το αφήνουμε για 5-10 λεπτά, ή μέχρι να κρυώσει το νερό.
 

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 08:12
Exit mobile version