search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 21:37
MENU CLOSE

Νέα μελέτη: Φάρμακα που καταπραΰνουν τα γαστρεντερολογικά προβλήματα ίσως να αυξάνουν τις ημικρανίες

30.04.2024 14:41
farmaka-new

Tα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να καταπραΰνουν το πεπτικό σύστημα μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης κρίσεων ημικρανίας.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 24 Απριλίου 2024, στο περιοδικό Neurology Clinical Practice.

«Είχαμε ακούσει μερικές ανέκδοτες ιστορίες για ασθενείς των οποίων τα συμπτώματα ημικρανίας βελτιώθηκαν όταν διέκοψαν τα οξειοκατασταλτικά φάρμακά τους. Η μελέτη μας έδειξε μια συσχέτιση μεταξύ της χρήσης τους και του κινδύνου κάποιου να έχει ημικρανία», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης Margaret Slavin, PhD, RDN, αναπληρώτρια καθηγήτρια με ειδίκευση στην ημικρανία, τα τρόφιμα και τη διατροφή στο Πανεπιστήμιο του Maryland στο College Park.

Η μελέτη

Στην  μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology Clinical Practice , ο Δρ. Slavin και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα για περίπου 12.000 ενήλικες στις ΗΠΑ που είχαν δώσει πληροφορίες σχετικά με τη χρήση φαρμάκων για την καούρα και εάν είχαν κρίση ημικρανίας ή σοβαρό πονοκέφαλο στο τελευταίους τρεις μήνες.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν αναστολείς αντλίας πρωτονίων για τη θεραπεία της χρόνιας καούρας είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κρίσεις ημικρανίας ή σοβαρούς πονοκεφάλους σε σύγκριση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούσαν αυτά τα φάρμακα.

Ο κίνδυνος κεφαλαλγίας ήταν επίσης 40% υψηλότερος μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούσαν φάρμακα αποκλειστών Η2 και 30 τοις εκατό υψηλότερος μεταξύ εκείνων που έπαιρναν κοινά αντιόξινα όπως Tums ή Alka-Seltzer.

Περιγραφόμενοι στη μελέτη ως ο πιο αποτελεσματικός και συχνά χρησιμοποιούμενος τύπος φαρμάκων για την παλινδρόμηση οξέος , οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (μερικές φορές ονομάζονται PPI) είναι φάρμακα που δρουν μειώνοντας την ποσότητα του οξέος του στομάχου που παράγεται από τους αδένες στο βλεννογόνο του στομάχου.

Οι πονοκέφαλοι αναφέρονται ως συχνές παρενέργειες των PPI και προηγούμενη έρευνα έχει βρει ότι το 40% των ατόμων με χρόνιο πονοκέφαλο και ημικρανία που έχουν δοκιμάσει αυτά τα φάρμακα τα διακόπτουν επειδή οδηγούν σε ακόμη περισσότερους πονοκεφάλους.

Σε αυτήν την τελευταία έρευνα, το 25 τοις εκατό των συμμετεχόντων που έλαβαν PPI είχαν ημικρανία ή σοβαρό πονοκέφαλο, σε σύγκριση με το 19 τοις εκατό όσων δεν έπαιρναν τα φάρμακα.

Προηγούμενη έρευνα υποδηλώνει ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να συνταγογραφούνται υπερβολικά και η μακροχρόνια χρήση έχει συσχετιστεί με υψηλότερους κινδύνους μόλυνσης, κατάγματα οστών, δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών και άνοια .

«Πολλοί άνθρωποι παίρνουν αυτά τα φάρμακα και μένουν σε αυτά τα φάρμακα για πολύ καιρό», λέει  ο Teshamae Monteith, MD , επικεφαλής του τμήματος κεφαλαλγίας στην Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και συνεργάτης της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

«Αυτά τα φάρμακα είναι χρήσιμα, αλλά μπορεί να μην αντικαταστήσουν τις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής για κοινές παθήσεις όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η γαστρίτιδα».

Διαβάστε επίσης:

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Δερματολογικές εξετάσεις και ενημέρωση για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

ΕΚΕ: Συμβουλές προς τους Καρδιοπαθείς ενόψει του Πάσχα από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Αίρονται τα τελευταία έκτακτα μέτρα έναντι της πανδημίας Covid-19

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 21:36