ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 08:06
MENU CLOSE

Πονοκέφαλος πριν ή μετά το σεξ: Ποιο πρόβλημα υγείας μπορεί να «κρύβει»

25.02.2017 11:09

 

Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους εκατό ανθρώπους εκδηλώνει πονοκεφάλους που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα (HAS), γνωστούς και ως «συνουσιακή κεφαλαλγία» (coital cephalalgia).

Ο «πατέρας» της σύγχρονης ιατρικής, ο Ιπποκράτης, ήταν ο πρώτος που παρατήρησε συσχέτιση ανάμεσα στον πονοκέφαλο, τη γυμναστική και τη σεξουαλική συνεύρεση, δεδομένου ότι η τελευταία μπορεί να συγκριθεί με την ήπιας έντασης σωματική άσκηση. Το 2004, η Διεθνής Εταιρεία Κεφαλαλγίας αναγνώρισε τον πονοκέφαλο που σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα ως διακριτό τύπο κεφαλαλγίας.

Ως συνουσιακή κεφαλαλγία ορίζεται ο πονοκέφαλος που εμφανίζεται πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ ή τον οργασμό και στις περισσότερες περιπτώσεις θεωρείται ακίνδυνη. Σε κάποιες –λίγες– περιπτώσεις όμως μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενου προβλήματος υγείας.

Η Mayo Clinic αναγνωρίζει δύο τύπους συνουσιακής κεφαλαλγίας: ο πρώτος περιγράφεται ως ένας επίμονος, αμβλύς πόνος που εντείνεται σταδιακά όσο αυξάνεται η σεξουαλική διέγερση, ενώ ο δεύτερος περιγράφεται ως «αιφνίδιος, δυνατός, σφύζων (παλλόμενος) πονοκέφαλος» που εκδηλώνεται ακριβώς πριν τον οργασμό ή τη στιγμή του οργασμού. Ειδικοί από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Λογιόλα των ΗΠΑ αναγνωρίζουν και έναν τρίτο τύπο, όπου ο πονοκέφαλος εκδηλώνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης και την κορύφωση.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η συνουσιακή κεφαλαλγία δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, ωστόσο δεν αποκλείεται να προκαλείται από κάποια σοβαρή υποκείμενη αιτία, όπως εγκεφαλική αιμορραγία, ανεύρυσμα στο κεφάλι, εγκεφαλικό επεισόδιο ή διαχωρισμό αρτηρίας. «Συνιστάται στους ασθενείς να προχωρήσουν σε αναλυτική νευρολογική αξιολόγηση ώστε να αποκλειστούν τέτοιου είδους αιτίες, οι οποίες μπορεί να αποδειχτούν απειλητικές για τη ζωή» αναφέρει ο Δρ Χοσέ Μπίλερ, πρόεδρος του τμήματος νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Λογιόλα, συμπληρώνοντας πως «αυτό κρίνεται απαραίτητο ιδιαίτερα σε όσους εκδηλώνουν για πρώτη φορά συνουσιακή κεφαλαλγία».

Πηγή: onmed.gr

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:58
Exit mobile version