ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:40
MENU CLOSE

Ντάισελμπλουμ: Σύντομα συμφωνία - πακέτο για την Ελλάδα

27.04.2017 08:37

 

«Ελπίζω πριν το τέλος του επόμενου μήνα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία»: τo σήμα -ευχή αυτή διατύπωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η Ελλάδα είναι σε θέση να αλλάξει σελίδα, αλλά πρέπει να στηριχτεί», τόνισε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Eurogroup εκτίμησε, σε συνέχεια της παραπάνω φράσης του, ότι «η συμφωνία για το τελικό “πακέτο” θα επιτευχθεί σύντομα». Αναγνώρισε, ταυτόχρονα, ότι η 10ετής περίοδος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% «πρέπει να μειωθεί».

Ενώ ο επίτροπος Οικονομικών αφού πίστωσε στην ελληνική οικονομία ότι αντιστάθηκε στις πιέσεις του 2015, προχώρησε με τη “γλώσσα” των αριθμών: το πλεόνασμα του 2016 είναι στο 4,2%, εννέα φορές πάνω από το προσδιορισμένο στόχο 0,5%.

Και ζήτησε εποικοδομητική στάση από όλους τους εμπλεκομένους, με στόχο «να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση». Αναφέρθηκε εξάλλου στο ουδέτερο, μηδενικό αποτέλεσμα που θα έχουν τα μέτρα του 2019, υπό τον όρο ότι η οικονομία θα είναι εντός στόχων (εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι αυτό θα επιτευχθεί).

Ζήτησε, και αυτός, ρεαλιστικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος. Έκλεισε με το σύνθημα – ζητούμενο, «δίκαιος συμβιβασμός», για τον οποίον, όπως είπε, εργάζονται τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Eurogroup.

Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί χαιρετίζουν, ενώπιον της Ευρωβουλής, τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαιρέτισαν τη μεγάλη βελτίωση που έχει επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι πολλά έχουν γίνει τόσο στο θεσμικό, όσο και στο διοικητικό επίπεδο, με αποτέλεσμα την αύξηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Επίσης, σημείωσε ότι στο Eurogroup του Απριλίου υπήρξε συνολική συμφωνία ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, επισημαίνοντας, όμως, ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δεν είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές της νότιας Ευρώπης πρωτίστως, ο Ολλανδός υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για την τροπή των πραγμάτων, λέγοντας πως δεν ήθελε να θίξει κανέναν.

Τέλος, και οι δύο ανέφεραν ότι σταδιακά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:38
Exit mobile version