ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:53
MENU CLOSE

Κυβερνητικές πηγές: Σκληρή η διαπραγμάτευση Λαγκάρντ - Σόιμπλε για το χρέος

15.05.2017 13:24

 

Για το χρέος

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους οι κύκλοι της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ – Γερμανίς είναι «πραγματικότατη» και όχι προσχηματική για να πιέσει την ελληνική πλευρά. Μεταφέροντας κλίμα από τις σχετικές διαβουλεύσεις στο Μπάρι τονίζουν ότι η συζήτηση ήταν μεγάλη σε διάρκεια και δύσκολη και πως το ΔΝΤ διεμήνυσε με έντονο τρόπο ότι θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν πάρει την ελάφρυνση του χρέους.

Κατόπιν αυτής της «σκληρής» στάσης της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ κριστίν λαγκάρντ, στις παρασκηνιακές συζητήσεις των τελευταίων ημερών, οι παραπάνω κύκλοι επαναλαμβάνουν ότι ο πρωθυπουργός, αντιστοίχως, έχει πει σε όλους τους τόνους ότι χωρίς το ΔΝΤ τα μέτρα που ψηφίζονται την Πέμπτη δεν θα εφαρμοστούν.

Επιπλέον, διευκρινίζουν ότι η απόφαση περί της μη εφαρμογής των μέτρων θα ληφθεί μόλις ανακοινώσει το ΔΝΤ την τελική του απόφαση – η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει αρχές Ιουνίου- επομένως, «δε θα περιμένουμε ένα χρόνο για να δούμε τι θα γίνει».

Την ίδια ώρα τονίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία νομική υποχρέωση που να λέει ότι επιβάλλεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αντιθέτως, παραπέμπουν στο καταστατικό του ESM το οποίο αναφέρει ότι το ΔΝΤ «δύναται» να μετέχει στα προγράμματα προσαρμογής των χωρών της ευρωζώνης, επομένως  η παρουσία του (σε ρόλο χρηματοδότη) δεν είναι υποχρεωτική. Από εκεί και πέρα είναι ζήτημα πολιτικό και στο βαθμό που το Ταμείο δεν ικανοποιηθεί και αποχωρήσει είναι θέμα της Γερμανίας πως θα το διαχειριστεί σε σχέση με τις εσωτερικές πολιτικές της δεσμεύσεις, για την Ελλάδα δεν υπάρχουν συνέπειες ως προς το πρόγραμμα ή την εκταμίευση της δόσης.

Επίσης διευκρινίζουν ότι και χωρίς το ΔΝΤ η ΕΚΤ τεχνικά μπορεί να αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, ωστόσο σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται ότι η απόφαση είναι πολιτική, την οποία δύσκολα η ΕΚΤ θα πάρει.

Εν κατακλείδι η εκτίμηση είναι ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει «full on board» στο πρόγραμμα (με χρηματοδότηση), όπως απαιτεί το Βερολίνο, αλλά μέχρι την οριστική κατάληξη το παζάρι θα είναι σκληρό.

Για τα μέτρα

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα και τα αντίμετρα κυβερνητικές πηγές «διαβάζουν» στον τρόπο που αντιμετωπίζει ο Τύπος το πολυνομοσχέδιο καλόπιστες «παρανοήσεις» αλλά και κακόπιστους «δράκους» και διευκρινίζουν μεταξύ άλλων ότι τα μέτρα σε απόλυτα νούμερα είναι 2,1 δις το 2019 και 1,9 δις το 2020 τα οποία αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ για κάθε έτος (με όρους ΑΕΠ των αντίστοιχων ετών) και τα ίδια νούμερα ακριβώς ισχύουν και για τα αντίμετρα για κάθε έτος.

Επισημαίνουν παράλληλα ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που αναφέρονται στο χθεσινοβραδινό non paper|για τα έτη 2019, 2020, 2021 (4,17%, 4,62%, 5,50%) αποτελούν προβλέψεις ως «αποτέλεσμα της ελεύθερης κίνησης της οικονομίας» και όχι στόχους. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι με τα κοινωνικά μέτρα (αντίμετρα) να συγκρατηθεί η υπεραπόδοση της οικονομίας (καθότι κοινωνικά επιζήμια) και τα πλεονάσματα να πέσουν κοντά στο στόχο του 3,5% (4%, 4,01%, 4,03% αντιστοίχως).

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06
Exit mobile version