ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:28
MENU CLOSE

Εντόπισαν το πρώτο βίντεο με τις «γυναίκες ανακούφισης» - Το βάρβαρο έγκλημα πολέμου που η Ιαπωνία θέλει να ξεχάσει (Photos - Video)

06.07.2017 10:46

Είναι μια από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία του Δευτέρου  Παγκοσμίου Πολέμου και αποτελεί ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, το οποίο όμως δεν έχει προβληθεί τόσο πολύ στη Δύση.

Υπολογίζεται πως περισσότερες από 200.000 γυναίκες, κυρίως κορεατικής καταγωγής, ήταν αιχμάλωτες του Ιαπωνικού Στρατού.  Και μπορεί να έχουν περάσει περισσότερα από 70 χρόνια από την λήψη του  Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, ωστόσο η «στρατιά του έρωτα» δεν έχει λάβει την προσοχή που της αρμόζει και δεν έχει υπάρξει εκτενής εξέταση όλων όσων έχουν περάσει στα χέρια των Ιαπώνων.

Ενδεικτικό είναι, πως η πρώτη και μόνη δίκη που έγινε αναφορικά με τα εγκλήματα πολέμου που έγιναν εις βάρος τους είναι τη δεκαετία του 1980, ενώ μέχρι και το 2015 η ιαπωνική κυβέρνηση δεν είχε προβεί σε κάποια δημόσια πράξη μεταμέλειας για τις πράξεις του στρατού τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμιο.

Σήμερα, μετά από ενδελεχή έρευνα περίπου δύο ετών, ερευνητές, ανακάλυψαν στα αμερικανικά αρχεία ένα εξαιρετικά σπάνιο και σημαντικό βίντεο ντοκουμέντο από τις «γυναίκες ανακούφισης».

Το ασπρόμαυρο βίντεο είναι τραβηγμένο το 1944 και παρουσιάσει την απελευθέρωση «γυναικών ανακούφισης» από τον κινεζικό στρατό. Το συγκεκριμένο βίντεο είναι το πρώτο που ανακαλύπτεται παγκοσμίως και αφορά το εν λόγω ζήτημα. Μέχρι στιγμής, οι καταγραφές για τις «γυναίκες ανακούφισης» είχαν γίνει μόνο μέσα από φωτογραφίες.

Το συγκλονιστικό βίντεο παρουσιάζει τις γυναίκες έξω από έναν «οίκο ανοχής», με βρώμικα ρούχα να προσπαθούν να μιλήσουν στους αξιωματικούς. Μάλιστα η μία φαίνεται να έχει το χέρι της γύρω από την κοιλιά της γιατί είναι έγκυος, γεγονός πολύ σπάνιο για μια «σκλάβα του σεξ» του ιαπωνικού στρατού, λόγω του ότι τα εμβόλια κατά της σύφιλης που τους έκαναν άφηναν πολλές από στείρες.

Ιαπωνία και Κορέα από το 2015 και εξής συνεργάζονται για να βοηθήσουν τις γυναίκες που ήταν θύματα του ιαπωνικού στρατού, ενώ πολλές είναι οι προσπάθειες των δύο πλευρών ώστε να σταματήσει να χρησιμοποιείται ο όρος «γυναίκες ανακούφισης» με μειωτικό τρόπο. 

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:23
Exit mobile version