search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 09:35
MENU CLOSE

Στρεπτόκοκκος Α: Το σπάνιο σύνδρομο τοξικού στρεπτοκοκκικού-σοκ στην Ιαπωνία που τρομάζει όλο τον κόσμο

04.04.2024 11:17
streptokkokos new

Με φόβο και αγωνία παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη την απότομη αύξηση του αριθμού των ασθενών στην Ιαπωνία που πάσχουν από το σύνδρομο τοξικού στρεπτοκοκκικού σοκ (STSS), μια σπάνια και επικίνδυνη βακτηριακή νόσο με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας κυρίως στους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με αναφορές, τα κρούσματα αυτής της δυνητικά θανατηφόρου λοίμωξης που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Α έχουν υπερ-τριπλασιαστεί στο Τόκιο σε σύγκριση με αυτήν την περίοδο πέρυσι.

Αν και οι ειδικοί δεν είναι ακόμα σίγουροι για τις αιτίες που προκάλεσαν την απότομη αύξηση των κρουσμάτων σε επίπεδα ρεκόρ, πολλοί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στη μετά covid εποχή, που οι άνθρωποι είμαστε λιγότερο προσεκτικοί μετά την άρση των μέτρων προστασίας που είχαμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά, αποστάσεις κλπ).

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν παρατηρήσει παρόμοια αύξηση στις ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια στρεπτόκοκκου Α μετά το lockdown, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση που έχουν αυτά τα βακτήρια στη δημόσια υγεία.

Πως μεταδίδεται

Το STSS προκαλείται από στρεπτοκοκκικά βακτήρια της ομάδας Α, τα οποία είναι αρκετά κοινά. Μεταξύ 5% και 20% των υγιών ενηλίκων έχουν αυτά τα βακτήρια που ζουν μέσα τους χωρίς κανένα σύμπτωμα Ωστόσο ακόμα και όταν δεν προκαλούν συμπτώματα εξακολουθούν να μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλους ανθρώπους χωρίς να το γνωρίζουν μέσω της αφής, του βήχα και του φτερνίσματος.

Τα βακτήρια Strep A μεταδίδονται συνήθως μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που περνούν χρόνο σε πολυσύχναστα μέρη – όπως σχολεία ή κοιτώνες – μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν αυτά τα βακτήρια. Ακόμη και οι άνθρωποι που δεν είναι άρρωστοι μπορούν να αποικιστούν από αυτούς, καθώς είναι καλά προσαρμοσμένοι να αναπτύσσονται σε υγιείς ανθρώπινους ξενιστές.

Το βακτήριο στρεπτόκοκκου Α μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως τοπικές, βραχύβιες λοιμώξεις – όπως στρεπτόκοκκο λαιμό, αμυγδαλίτιδα ή κηρίο στο δέρμα.

Επίσης το βακτήριο Strep A μπορεί επίσης να προκαλέσει πιο σοβαρές ασθένειες, όπως οστρακιά, ιγμορίτιδα, πνευμονία, λοιμώξεις των οστών και του αίματος.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το βακτήριο στρεπτόκοκκου Α μπορεί να εξαπλωθεί από κοψίματα και πληγές βαθιά στους μαλακούς ιστούς και στους μυς, οδηγώντας σε νεκρωτική απονευρωσίτιδα ή «σαρκοφάγα ασθένεια».

Τοξικό σοκ

Οι ασθενείς με STSS συχνά παραπονιούνται αρχικά για πυρετό, μυϊκούς πόνους και ναυτία, πριν παρουσιάσουν σύγχυση ή υπνηλία. Ακολουθεί χαμηλή αρτηριακή πίεση, που οδηγεί σε κρύα χέρια και πόδια, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και αναπνοή επίσης. Χωρίς την αρτηριακή πίεση που χρειάζονται για να λειτουργήσουν, τα όργανα αρχίζουν στη συνέχεια να αποτυγχάνουν, συνήθως 24 έως 48 ώρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Το STSS έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, που κυμαίνεται από 5% σε νεότερους ασθενείς που έχουν εισαχθεί γρήγορα στην εντατική θεραπεία, έως και 70% στους ηλικιωμένους.

Θεραπεία

Η θεραπεία για υποψία STSS θα πρέπει να χορηγείται όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Οι ασθενείς θα χρειαστούν:

– οξυγόνο,

-ενδοφλέβια υγρά

– καρδιακή υποστήριξη,

– αντιβιοτικά,

-ενδοφλέβια ανοσολογικά αντισώματα για την απενεργοποίηση των τοξινών από

στρεπτόκοκκο Α.

Ακόμα κι αν η θεραπεία χορηγηθεί εγκαίρως, μπορεί να χρειαστούν ακόμα πολλές εβδομάδες οι ασθενείς για να αναρρώσουν από τις σωματικές επιπτώσεις.

Ποιοι κινδυνεύουν

Το STSS είναι πιο συχνό σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα –συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των ατόμων που λαμβάνουν στεροειδή φάρμακα, των ατόμων που αναρρώνουν από μια πρόσφατη ασθένεια (ιδίως της ανεμοβλογιάς), των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 και των ατόμων με προβλήματα ναρκωτικών και αλκοόλ.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι ηλικιωμένοι αποτελούν ένα μεγάλο και αυξανόμενο συστατικό του πληθυσμού της Ιαπωνίας , γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί τα  κρούσματα STSS είναι ιδιαίτερα υψηλά εκεί.

Η Πενικιλίνη και το εμβόλιο που θα έρθει

Ευτυχώς, τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου Α παραμένουν ανταποκρινόμενα στην πενικιλίνη, αν και έχει εντοπιστεί ανθεκτικότητα σε ορισμένα στελέχη . Αυτό σημαίνει ότι η στρεπτόκοκκη Α – και το STSS – παραμένουν θεραπεύσιμα.

 Οι ερευνητές εργάζονται επίσης για την ανάπτυξη ενός προστατευτικού εμβολίου κατά του βακτηρίου στρεπτόκοκκου Α. Εάν είναι επιτυχές, αυτό δεν θα προστατεύει μόνο από ηπιότερες ασθένειες που προκαλούνται από στρεπτόκοκκους, αλλά και από τον ρευματικό πυρετό και ίσως τις πιο οξείες σοβαρές ασθένειες όπως το STSS.

Περισσότερο από μισό εκατομμύριο θανάτους το χρόνο

Τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου Α εκτιμάται ότι συμβάλλουν σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Ενώ σχετικά λίγα από αυτά είναι συνέπεια του STSS, αυτός ο αριθμός υπογραμμίζει την ανάγκη καλύτερης παρακολούθησης των στρεπτόκοκκων της ομάδας Α, της εξέλιξής τους και των ασθενειών που προκαλούν.

ΠΗΓΗ: https://theconversation.com/strep-a-cases-of-rare-fatal-infection-hit-record-levels-in-japan-heres-what-risk-these-bacteria-pose-to-global-health-226761

Διαβάστε επίσης

Αστυνομία: Εξάρθρωσαν 6 συμμορίες με 237 μέλη και λεία 1,2 εκατ. ευρώ – Διακινούσαν ναρκωτικά και πλαστά χαρτονομίσματα

Κρήτη: Διάσωση 37 μεταναστών ανοιχτά της Γαύδου

Και νέα καταγγελία για το ΑΤ Αγίων Αναργύρων: «Πήγα μαυρισμένη από το ξύλο και με έδιωξαν» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 09:35