ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:10
MENU CLOSE

Τελικά πόσες φορές μπορούμε να τηγανίσουμε με το ίδιο λάδι;

10.07.2017 13:21

 

Αρχικά, σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς, δεν πρέπει να τηγανίζουμε πάνω από 3 φορές με το ίδιο λάδι (είτε στο τηγάνι, είτε στη φριτέζα).
Βέβαια, ο αριθμός των φορών μπορεί να αυξηθεί αν χρησιμοποιούμε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο* το οποίο χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα οξέα και βιταμίνη E, είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό, πρακτικά, το κάνει και πιο υγιεινή επιλογή για το τηγάνισμα αφού σημαίνει ότι χάρη στην ανθεκτικότητα του δεν διασπάται σε προϊόντα που είναι βλαβερά για την υγεία.

Φυσικά, τα παραπάνω ισχύουν αν τηρούμε το σωστό χρόνο τηγανίσματος που είναι 4-5 λεπτά και σε ήπια θερμοκρασία.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να αλλάζουμε το λάδι μετά από ένα συγκεκριμένο αριθμό φορών; O λόγος είναι επειδή αν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, οξειδώνεται. Με πιο απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι αλλοιώνονται τα συστατικά του και δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αφού τελειώσαμε με το κομμάτι του μαγειρέματος ας περάσουμε στο κομμάτι της απόρριψης του λαδιού.
Οι περισσότεροι ρίχνουμε το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη, αλλά αυτό είναι μια από τις πιο απερίσκεπτες κινήσεις αφού, με αυτό τον τρόπο, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μολύνουμε χιλιάδες λίτρα νερού.

Ο σωστός τρόπος περισυλλογής του είναι να το δώσετε -αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα- σε χώρους (όπως παραρτήματα έξω από μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή υπηρεσίες συλλογής χρησιμοποιημένων ελαίων (όπως αυτή εδώ) που αναλαμβάνουν να το ανακυκλώσουν. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, η δεύτερη προτεινόμενη λύση έιναι να το ρίξετε μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού ή αναψυκτικού), να το κλείσετε πολύ σφιχτά και να το πετάξετε στον κάδο των σκουπιδιών.

*Οι βαθμίδες του ελαιόλαδου είναι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, παρθένο ελαιόλαδο και ελαιόλαδο.

 

Πηγή: medicalnews.gr

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:09
Exit mobile version