ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 04:19
MENU CLOSE

Ο περίεργος ρόλος του Άιντε (ΟΗΕ) και η στάση της Τουρκίας αναγκάζει την Κύπρο να δημοσιεύσει τα πρακτικά της διάσκεψης για το Κυπριακό

26.07.2017 11:53

 

   Ωστόσο, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, αποσαφήνισε στο ΡΙΚ ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα αποσπάσματα των πρακτικών, τα οποία ο ίδιος κράτησε. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προχωρεί “ελαφρά την καρδία” στη δημοσιοποίηση πρακτικών από το δείπνο της 6ης Ιουλίου, αλλά γιατί είναι υποχρεωμένος να το πράξει» δήλωσε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής.

   Έίπε ότι μόνο αυτός συνόδευσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο δείπνο και πρόσθεσε ότι κρατούσε πρακτικά, σχεδόν κατά λέξη, όπως συνηθίζει κάθε φορά, «χωρίς ποτέ να τον αμφισβητήσει κάποιος». Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς κατατέθηκε από το προηγούμενο βράδυ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν «ανοικτό χαρτί». Εκείνο που έμενε να διευκρινιστεί, είπε, ήταν οι θέσεις της τουρκικής πλευράς.

   Επίσης, σημείωσε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διέδιδε συνεχώς ότι υπέβαλε προτάσεις και ότι η τουρκική πλευρά είναι ένα βήμα μπροστά. Ωστόσο, πρόσθεσε, «η κάθαρση ήρθε στο δεύτερο μέρος του δείπνου, όταν τόνισε (σ.σ. ο Τσαβούσογλου) πως οι θέσεις του δεν αλλάζουν και ότι παραμένουν η Συνθήκη Εγγυήσεως και το επεμβατικό δικαίωμα».

   Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, ο οποίος μίλησε, μετά τον κ. Μαυρογιάννη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το μόνο που θα επιτευχθεί με την αποσπασματική δημοσιοποίηση των πρακτικών της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να προκληθεί η έντονη οργή των Ηνωμένων Εθνών». Πρόκειται, είπε, για κάτι πρωτόγνωρο και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά ήταν εμπιστευτικές και «έπρεπε να ληφθεί η συγκατάθεση όλων των πλευρών για δημοσιοποίηση των πρακτικών». Ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ότι σημασία δεν έχει τι λέει η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά τι θα καταγραφεί από τα Ηνωμένα Έθνη για τα διαδραματισθέντα.

   Εξάλλου, διερωτήθηκε, εφόσον τα πράγματα ήταν τόσο καθαρά, όπως υποστηρίζει το «κυβερνητικό στρατόπεδο», γιατί δεν απάντησε η Φεντερίκα Μογκερίνι, όταν προκλήθηκε χθες από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο κ. Κυπριανού απέδωσε «φλυαρία» στον κ. Μαυρογιάννη και είπε ότι θα είχε ενδιαφέρον να αναφέρει ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής ποιο ήταν το αποτέλεσμα της πρόσφατης μετάβασής του στη Νέα Υόρκη και τι κλίμα επικρατούσε στις συναντήσεις του με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06
Exit mobile version