ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:49
MENU CLOSE

Νέα Ζηλανδία: Ρυθμιστές οι εθνικιστές - Κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε απόλυτη πλειοψηφία

23.09.2017 14:24

 

Το Εθνικό Κόμμα, το οποίο αναμενόταν να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο ποσοστό, θα ξεκινήσει “εντός των επόμενων ημερών” τις συζητήσεις με το εθνικιστικό κόμμα, όπως είπε ο Ίνγκλις από το αρχηγείο του κόμματός του στο Όκλαντ.

Με καταμετρημένο το 98,6% των ψηφοδελτίων, το Εθνικό Κόμμα συγκεντρώνει 46,1%, ενώ το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα 35,8%.

Αμφότερα θα χρειαστούν τη στήριξη του “Πρώτα η Νέα Ζηλανδία”, που φέρεται να λαμβάνει 7,5%, για το σχηματισμό κυβέρνησης, με βάση τα αποτελέσματα αυτά.

Από την πλευρά της, η αρχηγός των Εργατικών Γιασίντα Άρντερν δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα συγκέντρωσε μεν τις περισσότερες ψήφους, αλλά η μάχη δεν έχει ακόμη χαθεί.

Η ίδια είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις με το εθνικιστικό κόμμα το συντομότερο δυνατό, αλλά ότι δεν θεωρεί πως θα ξεκινήσουν άμεσα.

Ο ηγέτης των Πρασίνων Τζέιμς Σο δήλωσε πρόθυμος, μαζί με τους Εργατικούς, να συνεργαστούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το “Πρώτα η Νέα Ζηλανδία” και ότι το μήνυμά του προς τον αρχηγό του εθνικιστικού κόμματος Ουίνστον Πίτερς είναι ότι τώρα ήρθε η ώρα να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να εργαστούν για την ανατροπή του κυβερνώντος κόμματος.

Τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 7 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:49
Exit mobile version