ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:54
MENU CLOSE

Βλέπουν «Ιουλιανά», όχι εκλογές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2027
28-6-2018
28.06.2018 03:00

 

Η κυβέρνηση επιμένει στο αφήγημα ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησής της που ξεκινά από προβοκατόρικες ενέργειες ακροδεξιών ομάδων, περνά μέσα από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα (Μαρινάκης, Σαββίδης) και υποδαυλίζεται ή ακόμη έχει και πλήρη πολιτική κάλυψη από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν μπόρεσε να πλήξει την κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας και αξιοποιεί τη συμφωνία για το Σκοπιανό.

Παρά την αίσθηση αποδυνάμωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας που δημιουργείται μετά τις δύο τελευταίες ανεξαρτητοποιήσεις (του Γιώργου Λαζαρίδη προηγήθηκε αυτή του Δημήτρη Καμμένου κατά την ψήφο δυσπιστίας) η κυβέρνηση διαμηνύει ότι συνεχίζει την πορεία της και δεν προτίθεται να προκηρύξει εκλογές υπό το κράτος της απειλής νέων Ιουλιανών.

Πιο συγκεκριμένα με επίσημη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε τα περί σχεδίου «νέας αποστασίας» και «Ιουλιανών», τα οποία χρέωσε πολιτικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη απευθύνοντάς του την προειδοποίηση ότι οι σχεδιασμοί αυτοί θα γυρίσουν μπούμερανγκ στον ίδιο και την παράταξή του. Επίσης σημείωσε με νόημα ότι η κυβέρνηση «ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να πορεύεται με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού» και «θα συνεχίσει να πορεύεται για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας». Κοινώς, «όχι» σε εκλογές.

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάει σε εκλογές στρέφεται προς πάσα κατεύθυνση, δηλαδή τόσο προς τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους που το Μαξίμου θεωρεί ότι απεργάζονται σενάρια εις βάρος της, αλλά και στην αγορά και τους οικονομικούς κύκλους ως διαβεβαίωση κατά της πολιτικής και άρα οικονομικής αναστάτωσης.

Πάντως το γεγονός ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στους υψηλούς τόνους μαρτυρά την προσπάθεια να κρατηθεί το επίπεδο συναγερμού και συσπείρωσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο και βεβαίως να ανακοπεί η προοπτική να υπάρξει τυχόν νέα διαρροή που θα κατέβαζε την κυβερνητική πλειοψηφία στο οριακό αριθμητικό σημείο των 151 βουλευτών. Χθες τις υπόνοιες περί ανεξαρτητοποίησης θέλησε να διαλύσει και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης με δημόσιες δηλώσεις του, ενώ είχε προηγηθεί το απόγευμα της Τρίτης ο Κώστας Ζουράρις.

Σε τεντωμένο σχοινί

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δηλαδή τους 152 βουλευτές, τα κυβερνητικά στελέχη ομνύουν στην κυβερνητική σταθερότητα, αλλά το ερώτημα είναι αν στο εξής αυτή θα διασφαλίζεται υπό τη συνεχή επίκληση της επαπειλούμενης πολιτικής ανωμαλίας μέχρι να ριφθεί ο κύβος για εκλογές τον Μάιο του 2019 ή ακόμη και το προσεχές φθινόπωρο.

Ο πρωθυπουργός από το Λονδίνο την Τρίτη μετά τη συνάντηση με την Τερέζα Μέι, όπου έκανε λόγο για κυβέρνηση «πολύ σκληρή για να πεθάνει» αλλά και χθες που έστειλε μήνυμα εξάντλησης της τετραετίας.

Επιπλέον από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός το προσεχές διάστημα δεν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, διότι δεν υπάρχει κανένας λόγος – εν τω μεταξύ τους επόμενους έξι μήνες δεν μπορεί να υπάρξει νέα πρόταση δυσπιστίας από την αντιπολίτευση.

Οι εφεδρείες

Από την άλλη διακινείται η θεωρία της ύπαρξης «εφεδρειών» που θα στηρίξουν την κυβέρνηση εφόσον χρειαστεί και είναι πιθανό η κυβέρνηση να επιδιώξει να καταγραφούν κάποιες εξ αυτών μέσα από τη δημόσια συζήτηση. Χθες σχετική αναφορά έγινε και δημόσια από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες διαρροές, αλλά πρόσθεσε με νόημα «υπάρχουν κι εφεδρείες».

Την ύπαρξη εφεδρειών είχε φωτογραφίσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την περασμένη εβδομάδα, όταν με αφορμή το θέμα της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών είχε ερωτηθεί σχετικώς και είχε αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός – εφόσον οι ΑΝΕΛΛ καταψηφίσουν τη συμφωνία – θα ζητήσει και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Αρνήθηκε ωστόσο ότι εννοεί το Ποτάμι, αν και χαιρέτισε τη στάση του απέναντι στη συμφωνία.

Χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης, βλέποντας ότι οι προβολείς για την πιθανή στήριξη στην κυβέρνηση στρέφονται εκ νέου στο Ποτάμι και τους 6 βουλευτές του αντέδρασε με ανάρτησή του στο Twitter, όπου χαρακτήρισε τις σχετικές φήμες» παραπληροφόρηση που πρέπει να σταματήσει.

Από την άλλη ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, αμέσως μετά, φάνηκε να δίνει το «παρών» λέγοντας ότι το Ποτάμι θα βάλει πλάτη στην κυβέρνηση για Σκοπιανό και οικονομία με τον όρο να μη συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα οι ΑΝΕΛΛ.

Την ενίσχυση των εντυπώσεων περί (ατομικής;) προσέγγισης του βουλευτή με την κυβερνητική παράταξη έρχεται να εντείνει και η σημερινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Παιανία με θέμα την ειρήνη στα Βαλκάνια με ομιλητές τους Δανέλη και Τζανακόπουλο. Την ίδια ώρα από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων οι «εφεδρείες» το πολύ να αποτυπώνονται σε δύο – τρία πρόσωπα.

Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες αναμένεται τα ζητήματα αυτά να συζητηθούν διεξοδικότερα και να αποφασιστεί η διαχείριση τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο έως την έξοδο και την άνοδο στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ. Σε σχέση με το δεύτερο ζήτημα στο κόμμα ακούγεται πως έχουν υπάρξει εισηγήσεις να μην γίνουν άλλες εκδηλώσεις για το Σκοπιανό, όπως αυτή της Δευτέρας, προκειμένου να εκτονωθεί το κλίμα που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα έως την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:52
Exit mobile version