search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 11:49
MENU CLOSE

Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Ράφα ακόμη κι αν συμφωνήσουμε κατάπαυση πυρός – Ούτε η Χάγη μπορεί να κάμψει την αποφασιστικότητά μας

30.04.2024 18:45
netanyahu

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανανέωσε την Τρίτη την υπόσχεσή του ότι θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Ράφα στη νότια Γάζα, εν μέσω ασταθών αλλά συνεχιζόμενων συνομιλιών για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ο Νετανιάχου είπε την Τρίτη ότι το Ισραήλ θα καταστρέψει τα τάγματα της Χαμάς εκεί «με ή χωρίς συμφωνία» για να πετύχει «ολική νίκη» στον σχεδόν επτάμηνο πόλεμο.

Το Ισραήλ και η Χαμάς διαπραγματεύονται μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και μια ανταλλαγή ομήρων που κρατούν οι παλαιστινιακές ομάδες στη Γάζα με αιχμαλώτους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

«Η ιδέα ότι θα σταματήσουμε τον πόλεμο πριν επιτύχουμε όλους τους στόχους του είναι εκτός συζήτησης. Θα μπούμε στη Ράφα και θα εξαλείψουμε τα τάγματα της Χαμάς εκεί – με ή χωρίς συμφωνία, για να πετύχουμε την ολοκληρωτική νίκη», είπε ο πρωθυπουργός σε μια συνάντηση με οικογένειες ομήρων που κρατούνται από ένοπλες ομάδες στη Γάζα.

Η Χαμάς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί μια συμφωνία που δεν περιλαμβάνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα – αιτήματα που αποτέλεσαν σημαντικά εμπόδια στις διαπραγματεύσεις.

Ο Νετανιάχου έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να προχωρήσει σε εισβολή στη Ράφα, παρά τις ανοιχτές αντιδράσεις από τον κύριο σύμμαχο του Ισραήλ, τις ΗΠΑ.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι μια επίθεση στη Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο, θα ήταν καταστροφική.

Ανησυχία για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε σήμερα ότι σε περίπτωση που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος κυβερνητικών αξιωματούχων για κατηγορίες που συνδέονται με τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, αυτό θα αποτελούσε «σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας».

«Το ενδεχόμενο έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης για εγκλήματα πολέμου σε βάρος διοικητών των IDF (σ.σ. των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων) και κυβερνητικών αξιωματούχων αποτελεί σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας», είπε ο Νετανιάχου.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: καμιά απόφαση, ούτε στη Χάγη ούτε οπουδήποτε αλλού, δεν θα κάμψει την αποφασιστικότητά μας να επιτύχουμε όλους τους στόχους (που έχουμε θέσει) σε αυτόν τον πόλεμο: την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας, την ολοκληρωτική επικράτησή μας απέναντι στη Χαμάς και τη διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ», υπογράμμισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του.

Ο Νετανιάχου «καταλαβαίνει πολύ καλά» τι σημαίνει να μην μπε στη Ράφα, λέει ο Μπεν-Γκβιρ

Με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Χ, ο ακροδεξιός κυβερνητικός ετέρος του Νετανιάχου, Μπεν-Γκβιρ επικροτεί τη δήλωση του πρωθυπουργού για την επιχείρηση στη Ράφα, λέγοντας «προειδοποίησα τον πρωθυπουργό για τις συνέπειες, αν Θεός φυλάξοι, το Ισραήλ δεν μπει στη Ράφα».

«Ο πρωθυπουργός άκουσε τα λόγια μου, υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ θα μπει στη Ράφα, υποσχέθηκε ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει και υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει μια απερίσκεπτη συμφωνία. Καλωσορίζω τη στάση του. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός καταλαβαίνει πολύ καλά τι θα σημαίνει αν δεν γίνουν αυτά τα βήματα», πρόσθεσε.

Την Κυριακή, ο Μπεν-Γκβιρ απείλησε ότι χωρίς μια επιχείρηση στη Ράφα και την έγκριση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, θα σήμαινε τη «διάλυση» της κυβέρνησης του Νετανιάχου.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Το Ισραήλ περιμένει μέχρι το βράδυ της Πρωτομαγιάς την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για εκεχειρία

Το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Νικαράγουας για κυρώσεις κατά της Γερμανίας επειδή στέλνει όπλα στο Ισραήλ

Τουρκία: Η «γαλάζια πατρίδα» μπαίνει στα σχολεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 11:48