ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:28
MENU CLOSE

Ν. Κοτζιάς: Δεν σχολιάζω Καμμένο, η συμφωνία είναι καλή - μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ το '90 συζήτησε περί «Τσαμουριάς»

03.07.2018 08:13

 

Τόνισε επίσης ότι «θέμα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση το επόμενο εξάμηνο δεν μπαίνει, αυτό το χαρτί το έκαψε ο κ. Μητσοτάκης. Είναι άλλο η ψήφος εμπιστοσύνης και άλλο να ψηφιστεί η συμφωνία για το Σκοπιανό. Η συμφωνία έχει πλειοψηφία βουλευτών στη Βουλή, όπως έχουν εκδηλωθεί οι ίδιοι, όχι κατά τη δική μου αντίληψη».

Λύνουμε προβλήματα που μας κρατούν «φυλακισμένους» στην Ιστορία

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ στη συνέχεια σημείωσε ότι «η συμφωνία με την Βόρεια Μακεδονία δεν έγινε για να μπει στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ. Ασφαλώς η χώρα την ήθελε, για να μην μπλοκάρουμε τις διαδικασίες, εμείς λύσαμε το πρόβλημα γιατί θεωρούμε ότι είναι εθνικά ωφέλιμο να λύνουμε τα προβλήματα που μας κρατάνε “φυλακισμένους” στην Ιστορία, να μπορούμε μαζί με τους λαούς να κοιτάμε στο μέλλον».

Αναρωτήθηκε μάλιστα: «θέλουμε στα βόρειά μας να έχουμε φίλους ή εχθρούς; Θεωρούμε ότι όποια προβλήματα έχουμε με τους φίλους μας στα βόρεια είναι μεγαλύτερα και ισχυρότερα από αυτά με την Τουρκία, γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά; Να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία και να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στα Σκόπια; Ή να λύσουμε τα προβλήματα με τα Σκόπια και να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτό που ονομάζουμε εδώ και πάνω από έναν αιώνα “Ανατολικό Ζήτημα”»;

Κλειδί για την ελληνική ανάπτυξη η συνεργασία με τα Βαλκάνια

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική συγκυρία της Ελλάδας, καθώς «η χώρα βγαίνει από την κρίση. Για να βρει καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρέπει να έχει ένα ευρύτερο γεωγραφικό περιβάλλον που και αυτό να παρασύρεται προς την ανάπτυξη.

Δυστυχώς, νότια και ανατολικά είναι οι πόλεμοι σε Συρία, Ιράκ, η κατάσταση στη Λιβύη, τα προβλήματα με την Τουρκία».

«Πρέπει να φροντίσουμε να συμπαρασύρουμε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη και την Βαλκανική σε κοινή πορεία ανάπτυξης. Μας συμφέρει να λύσουμε ορθολογικά τα προβλήματά μας, για να συνεργαστούμε με αυτές τις χώρες», όπως είπε.

«Κόψαμε τη φόρα» της Τουρκίας στα Βαλκάνια

Αναφερόμενος στα γεωπολιτικά θέματα στην ευρύτερη περιοχή, ο ίδιος είπε ότι «υπάρχουν δυνάμεις στο “βαθύ” τουρκικό κράτος που θα ήθελαν να διαμορφώσουν μία “δαγκάνα”, να είναι η Ελλάδα ανάμεσα στην ανατολή, τα βόρεια και τα βορειοδυτικά της κάτω από την επιρροή και τον έλεγχο της Τουρκίας. Η Τουρκία δούλεψε συστηματικά για να “εκπαιδεύσει” από τις ελίτ αυτών των κρατών μέχρι τις στρατιωτικές ελίτ τους».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Τουρκία «θέλησε να διαμορφώσει βάσεις (ναυτική στο Δυρράχιο της Αλβανίας) και στην Βόρεια Μακεδονία. Με την πολιτική μας “κόψαμε” αυτή τη φόρα, μας συμφέρει αυτές οι χώρες να έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό».

Μόνο η ΝΔ ως κυβέρνηση έχει συζητήσει περί «Τσαμουριάς»

Στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς απάντησε στις αιτιάσεις που δέχεται για την διαπραγμάτευση με την Αλβανία, ξεκαθαρίζοντας πως «ουδέποτε συζήτησα, ούτε πρόκειται να συζητήσω θέματα “Τσαμουριάς”, η μόνη κυβέρνηση που τα συζήτησε -και έχω διπλωμάτες μάρτυρες από τις συζητήσεις που έγιναν- είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την δεκαετία του ’90».

Τόνισε παράλληλα ότι «είναι αστείο κάποιοι να θεωρούν ότι η Βόρεια Ήπειρος ανήκει στην Ελλάδα. Πρέπει να συνεννοηθούμε. Αναγνωρίζουμε τα σύνορα όπως διαμορφώθηκαν με βάση την Τελική Πράξη του Ελσίνκι; Αναγνωρίζουμε την Τελική Πράξη των Παρισίων του 1926; Αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα των δύο Παγκοσμίων Πολέμων; Αναγνωρίζουμε το Διεθνές Δίκαιο και θέλουμε να στηριχθούμε σε αυτό;».

Μερικοί, όπως είπε, «θυμίζουν τις χειρότερες παραλλαγές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, όταν εκδηλώνει πρόθεση αναθεώρησης συνόρων, συνθηκών και συμπεριφορών. Δεν είναι παιχνίδια αυτά. Κάποιοι κάνουν μικροκομματικά παιχνίδια και μέσα στη ΝΔ, λένε ασύστολα ψέματα -ότι τάχα ανταλλάσσουμε Τσαμουριά με Βόρεια Ήπειρο κτλ. Φαίνεται να ξεχνούν ότι αυτό που ονομάζουμε σήμερα Βόρεια Ήπειρο ανήκει σήμερα σε ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος. Αν είναι, να το πουν ευθέως: θέλουν αλλαγή συνόρων; Θέλουν να κάνουμε πόλεμο και να αλλάξουμε τα σύνορα; Ή εξακολουθούμε να πιστεύουμε στο Διεθνές Δίκαιο και να πιστοποιούμε και εφαρμόζουμε τις διεθνείς συμφωνίες;»

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:28
Exit mobile version