search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 11:01
MENU CLOSE

«Πρόοδος οι νέες “Μόριες”;»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2028
5-7-2018
08.07.2018 03:00
moria-5.jpg
 
«Η προπαγάνδα της γραβάτας δεν κρύβει το “μεταμνημονιακό” μνημόνιο», αναφέρει το ΚΚΕ σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο Περισσός τονίζει πως «η πραγματικότητα των παλιών και νέων μέτρων, των ματωμένων πλεονασμάτων και των προνομοθετημένων περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο» διαψεύδουν τον πρωθυπουργό και υπογραμμίζει πως καθαρή έξοδος για τον λαό είναι «η κατάργηση όλων των νόμων και των μέτρων των μνημονίων και η ανάκτηση των τεράστιων απωλειών του, που μόνο ο ίδιος με τους αγώνες του μπορεί να κατακτήσει».
 
Ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής απέναντι στον πρωθυπουργό, το ΚΚΕ υποστηρίζει πως «όσο για τις διαφορές που επικαλείται με τη Ν.Δ., είναι τόσο μεγάλες, που οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με τον νόμο Βρούτση – Σαμαρά από το 2012, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Εurogroup. Να γιατί ο κ. Τσίπρας καταφεύγει στις γνωστές από το παρελθόν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές “πρόοδος – συντήρηση”, στην Ελλάδα και την Ε.Ε., φτάνοντας στο σημείο να εμφανίζει ως πρόοδο τις νέες “Μόριες” και την επιστροφή προσφύγων, που αποφάσισε από κοινού με την κ. Μέρκελ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ χαρακτήρισε «άθλιο παζάρι» εις βάρος των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών την πρόσφατη σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό. Ο Περισσός μάλιστα κάνει λόγο για «προκλητική» και «εχθρική» στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στα συμφέροντα τόσο του ελληνικού λαού όσο και των προσφύγων και μεταναστών.
 
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η ελληνική κυβέρνηση «για ακόμη μία φορά, ψήφισε όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της συνόδου, μεταξύ αυτών και την πιο αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Την ίδια ώρα είναι “χωμένη μέχρι τα μπούνια” σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και έχει κάνει τη χώρα ορμητήριο για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, που προκαλούν τη μαζική προσφυγιά και μετανάστευση».
 
Αναπαραγωγή των hotspots
Αναλύοντας τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει:
1. Η απόφαση για «εθελοντική» δημιουργία «ελεγχόμενων κέντρων», δηλαδή κέντρων κράτησης, στα οποία θα μεταφέρονται όσοι πρόσφυγες και μετανάστες διασώζονται, είναι η αναπαραγωγή και εξέλιξη προς το χειρότερο του μοντέλου των απαράδεκτων hotspots που υπάρχουν στα νησιά της Ελλάδας.
2. Η αντιμετώπιση των λεγόμενων «δευτερογενών μετακινήσεων», σε απλά ελληνικά, σημαίνει ακόμη πιο αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και «επιστροφές» στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών που μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Επιπλέον, μέσα από την προτροπή για «στενή συνεργασία» μεταξύ των κρατών – μελών, η απόφαση «ανοίγει παράθυρο» για υπογραφή διμερών ή πολυμερών συμφωνιών που θα το εξασφαλίσουν.
Είναι ενδεικτική η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να υπογράψει διμερή συμφωνία με τη Γερμανία για fast-track «επιστροφές» στην Ελλάδα αιτούντων άσυλο που βρέθηκαν στη Γερμανία, όπως προβλέπει το Δουβλίνο.
3. Η κατεύθυνση για δημιουργία «πλατφορμών αποβίβασης» μεταναστών σε τρίτες χώρες, σε συνδυασμό με την απόφαση για καταβολή της δεύτερης δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία και 500 εκατ. ευρώ στην Αφρική, γενικότερα για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην Αφρική, δείχνουν ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικοοικονομικής παρέμβασης σε τρίτες χώρες, που αναπτύσσεται με αφορμή τη μετανάστευση, στη βάση και του ανταγωνισμού της Ε.Ε. με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 11:01