ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 20:57
MENU CLOSE

ΕΚΤΑΚΤΟ: Δραματική δήλωση Ζάεφ: Γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί η πλειοψηφία δύο τρίτων

19.10.2018 12:33

 

 
Ο κ. Ζάεφ έχει πει πως τυχόν ήττα στην διαδικασία θα τον αναγκάσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Σημειώνεται ότι ακόμα κι αν η κυβέρνηση επικρατήσει στην πρώτη ψηφοφορία, η αναθεώρηση μπορεί να διαρκέσει ακόμα και τρεις μήνες και απαιτεί δύο ακόμα ψηφοφορίες στην Βουλή. Η δεύτερη απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 εδρών και η τρίτη απαιτεί εκ νέου το «Ναι» 80 βουλευτών.
 
Πόλεμος για τις ψήφους της αντιπολίτευσης
Την ίδια στιγμή, πάντως, το VMRO πετάει το γάντι στον Ζάεφ, ζητώντας να αρχίσει άμεσα η ψηφοφορία. Συγκεκριμένα, βουλευτές του VMRO, πριν την έναρξη της διαδικασίας, με συνέντευξη Τύπου ζήτησαν από τον πρόεδρο της σκοπιανής Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, να προχωρήσει άμεσα στην ψηφοφορία, χωρίς να συνεχιστεί η συζήτηση.
 
Ο βουλευτής Αντόνιο Μιλοσόσκι, ανέφερε πως η κυβέρνηση καθυστερεί την διαδικασία επειδή γνωρίζει πως δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία και πρόσθεσε πως η θέληση του λαού είναι ισχυρότερη από την πίεση στους βουλευτές. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως στην συνέντευξη Τύπου παρίσταντο μόνο 30 από τους 48 βουλευτές του VMRO.
 
Από την άλλη πλευρά, το κυβερνών SDSM κάλεσε το VMRO να αφήσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. «Οι βουλευτές του VMRO θα πρέπει να λειτουργήσουν ελεύθερα και να αντισταθούν στην αντι-δυτική στάση του Μιτσκόσκι και της ηγεσίας του κόμματος», αναφέρει η ανακοίνωση.

Προσθέτει, δε, ότι «όλοι οι βουλευτές, περιλαμβανομένων εκείνων του VMRO, έχουν υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να ακολουθήσουν την καθαρά εκπεφρασμένη θέληση της πλειοψηφίας άνω του 80% των πολιτών και να προσφέρουν στη χώρα ένα μέλλον εντός του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεχόμενοι στο κοινοβούλιο τις συνταγματικές αλλαγές. Η αντι-δυτική ηγεσία του VMRO με κανένα τρόπο δεν θα εμποδίσει το μέλλον της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Η “Μακεδονία” συνεχίζει τον δρόμο της προς την συμμετοχή στο Σύμφωνο και την ΕΕ, όσο και αν αυτό δεν αρέσει στον Μιτσκόσκι και την λοιπή ηγεσία του VRMO».

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 20:56
Exit mobile version