ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:00
MENU CLOSE

Ουκρανία: Αντιπολιτευτική οργή για τον στρατιωτικό νόμο

26.11.2018 13:57

 

Στο επίκεντρο των σφοδρών αντιδράσεων βρίσκονται οι προεδρικές εκλογές της χώρας, που είναι προγραμματισμένες για τις 31 Μαρτίου 2019, και για τις οποίες ως καθαρό φαβορί για την πρώτη θέση εμφανίζεται η Γιούλια Τιμοσένκο, με τα δημοσκοπικά ποσοστά του Ποροσένκο να είναι διαχρονικά πολύ χαμηλά.

Πηγές της αντιπολίτευσης, αλλά και ρωσικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα -που δεν είχε συμβεί ούτε όταν γινόταν κανονικός πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία, στα σύνορα με την Ρωσία- είναι ένα μέσο που ο Ποροσένκο χρησιμοποιεί, από τη μία για να ενισχύσει το προφίλ του και από την άλλη για να καθυστερήσει τις προεδρικές εκλογές.

Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι προβλέψεις του στρατιωτικού νόμου (περιορισμός των ελευθεριών, μεγαλύτερη ισχύς στην κυβέρνηση, κλπ) ενισχύουν το προεκλογικό μήνυμα του Ποροσένκο για μεγαλύτερη ασφάλεια έναντι της ρωσικής απειλής και αποδυναμώνουν τις ηγετικές βλέψεις των άλλων υποψηφίων.

Μάλιστα εκπρόσωπος κόμματος της αντιπολίτευσης δεν δίστασε να πει ότι ο Ποροσένκο με την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία αποκτά οριακά δικτατορικές εξουσίες. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση Ποροσένκο προβλέπει επιβολή στρατιωτικού νόμου για 60 ημέρες.

Από την άλλη, η ουκρανική αντιπολίτευση εκφράζει ανησυχίες για το αν και κατά πόσο ο στρατιωτικός νόμος θα επηρεάσει την εκταμίευση δόσεων από το δάνειο που η χώρα έχει συνάψει με το ΔΝΤ. Ήδη, το «πολεμικό» κλίμα μεταξύ Κιέβου και Μόσχας έστειλε… στη στρατόσφαιρα τα επιτόκια δανεισμού της Ουκρανίας.

Πηγές από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι οι εξελίξεις ενδεχομένως δεν θα επιδράσουν στη στάση του ΔΝΤ, το οποίο μάλλον θα εκταμιεύσει τη δόση ύψους 1,5 δισ. δολαρίων.

Πληροφορίες: Bloomberg/CNBC

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:05
Exit mobile version