ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:44
MENU CLOSE

Χριστίδης: Θα είµαστε η µεγάλη έκπληξη των εκλογών

17.03.2019 10:40

 

Μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» υπογραµµίζει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η ψυχή του ΚΙΝΑΛ και προϊδεάζει για την έντονη παρουσία Ευρωπαίων Σοσιαλδηµοκρατών στο Συνέδριο.

Οι δηµοσκοπήσεις και οι εκτιµήσεις ποια εικόνα διαµορφώνουν για το πολιτικό σκηνικό; Βλέπετε κατ’ αρχάς µεγάλο προβάδισµα της Ν∆, όπως λέει η Πειραιώς, ή ντέρµπι και ανατροπή όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει και τη Ν∆ να µην κερδίζει την εµπιστοσύνη των πολιτών. Από την άλλη, η επαγγελµατική µου δραστηριότητα ως δικηγόρου µε φέρνει καθηµερινά σε επαφή µε πολύ κόσµο, ο οποίος αµφισβητεί καθετί και καθέναν γύρω του στην πολιτική ζωή του τόπου. Ολα, λοιπόν, είναι ρευστά. Αντιλαµβάνοµαι την ανάγκη µιας νέας µεγάλης αλλαγής, η οποία θα αφήνει οριστικά πίσω τις συνέπειες της κρίσης και το πολιτικό σύστηµα που στάθηκε κατώτερο των περιστάσεων. Πάµε στο συνέδριό µας στο τέλος Μαρτίου µε τη µεγαλύτερη συσπείρωση που είχαµε τα τελευταία πολλά χρόνια, απέναντι στην αλλοτρίωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τη συντήρηση της Ν∆. Είµαι σίγουρος ότι η µεγάλη έκπληξη των εκλογών θα είναι το Κίνηµα Αλλαγής.

Το ΚΙΝΑΛ λέτε ότι θα είναι η έκπληξη των εκλογών. Μπορείτε να προσδιορίσετε τον πήχη και τα ποσοστά;

Η παράταξή µας, όπως εκφράστηκε ιστορικά από το ΠΑΣΟΚ, δεν γεννήθηκε για να είναι συµπλήρωµα ή ουρά. Σφυρηλατήθηκε µε αρχές και ιδανικά που δίνουν αξία στον πολίτη, τον βοηθούν να βελτιώσει τη ζωή του, να συµβάλει στην κοινωνική πρόοδο, να διασφαλίσει τα εθνικά συµφέροντα. Ξέρω πως πολλοί συµπολίτες µας πίστεψαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βελτιώσει τη ζωή τους. Τέσσερα χρόνια µετά ξέρουν ότι αυτό έµεινε στα λόγια. Ξέρω επίσης ότι τα προηγούµενα χρόνια έγιναν και λάθη και παραλείψεις και από δικές µας κυβερνήσεις. Οµως σήµερα οι πολίτες µπορούν να µας κρίνουν όλους και να θυµηθούν πώς περνούσαν οι Ελληνες επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ποιον ρόλο είχε η Ελλάδα, σε σχέση µε όσα άφησε πίσω της η περίοδος Καραµανλή και τι αφήνει πίσω της η κυβέρνηση Τσίπρα. Οπου έχω πάει συναντώ ανθρώπους έτοιµους να µας δώσουν µια νέα ευκαιρία. Με αυτούς θέλουµε να προχωρήσουµε και τους διαβεβαιώνω πως δεν θα τους προδώσουµε όπως έκανε ο κ. Τσίπρας. Η Φώφη Γεννηµατά έχει γεννηθεί νικήτρια.

«Ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης»: τι σηµαίνει;

Τρίτο πρόσωπο και τεχνοκράτη θα προτείνετε για πρωθυπουργό; Οι κοκοροµαχίες ανάµεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆ ναρκοθετούν την εµπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική. Συνεχίζουν αυτό που ξεκίνησαν ως «αντιµνηµονιακοί» στα πρώτα χρόνια της κρίσης. ∆εν είµαστε όλοι ίδιοι. Και γι’ αυτό ζητάµε ψήφο ανατροπής της µιζέριας τους. Με ειλικρίνεια, εµπιστοσύνη και προµετωπίδα το σχέδιο Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν∆, οι δύο όψεις του ίδιου συντηρητικού νοµίσµατος, συµφωνούν σε όλα τα κρίσιµα θέµατα, µε κορυφαίο το πρόσωπο του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας. Αποσιωπούν και οι δύο τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Καραµανλή για τον εκτροχιασµό και τη χρεοκοπία της χώρας και αποφεύγουν οποιαδήποτε συζήτηση για την επόµενη µέρα των εκλογών. Εµείς λέµε ότι η Ελλάδα και οι Ελληνες αξίζουν, µπορούν και θέλουν κάτι καλύτερο από αυτό που τους προσφέρει η σηµερινή πολιτική κατάσταση. Και σε πολιτικές και σε πρόσωπα.

Τι θα λέγατε στον κ. Τσίπρα αν σας εµπστευόταν και σας ρωτούσε για τον χρόνο των εκλογών;

Καταλαβαίνω ότι η καρέκλα του πρωθυπουργού είναι άνετη και τα κόκκινα χάλια ωραία, αλλά όσο το συντοµότερο πας σε εκλογές, τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Οι ευρωεκλογές, χωρίς εθνικές κάλπες, είναι η «µητέρα των µαχών»; Οι ευρωεκλογές του 2019 θα είναι η αποφασιστική µάχη για το µέλλον της Ευρώπης. Οι Βρυξέλλες παίρνουν αποφάσεις µε καθυστέρηση, µεγάλη γραφειοκρατία και έλλειµµα πολιτικών αντανακλαστικών. Γι’ αυτό µεγαλώνει ο ευρωσκεπτικισµός. Εποµένως, για εµάς που πιστεύουµε στην Ευρώπη, είναι η µητέρα των πολιτικών µαχών για νέες ευκαιρίες, αντιµετώπιση των ανισοτήτων, εµβάθυνση της δηµοκρατίας. Για το Κίνηµα Αλλαγής θα είναι η αφετηρία της µεγάλης νίκης.

Πώς κρίνετε το γεγονός ότι αρκετοί «σηµιτικοί», άλλοτε στενοί συνεργάτες του Κ. Σηµίτη, βρίσκονται στη «Γέφυρα»;

Κοιτάξτε, είµαι απέναντι στις ταµπέλες, ειδικά όταν αυτές χρησιµοποιούνται από κάποιους χωρίς πνευµατικά δικαιώµατα. Πρέπει όµως σε αυτό το συνονθύλευµα της Συ. Π. Συ. (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία) που δηµιουργείται να απαντήσουν µε σαφή τρόπο τι έγινε στα 40 χρόνια της Μεταπολίτευσης. ∆εν µπορεί τις ζυγές ηµέρες να φταίει το ΠΑΣΟΚ και τις µονές να αποθεώνεται ο Ανδρέας, ο Σηµίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Με το Ποτάµι ή τη ΔΗΜΑΡ, που… έφυγε, µπορεί να ξαναβρεθείτε; 

∆ιαµορφώνουµε µια µεγάλη παράταξη, στην οποία συµµετέχουν πολλοί που προέρχονται και από το Ποτάµι και από τη ∆ΗΜΑΡ. Με όσους συµπορευτήκαµε µπορούµε να ξαναβρεθούµε, µια και όσα µας ενώνουν είναι περισσότερα από όσα µας χωρίζουν.

Σε ποια περίπτωση θα συνεργαζόσασταν κυβερνητικά µε τη ΝΔ;

Κυρία Γιωτάκη, η αυτόνοµη προοδευτική και πατριωτική πορεία του Κινήµατος δεν αλλάζει. Αντίθετα, δίνω πολλές πιθανότητες να συγκυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ µε τη Ν∆, µετά τις επόµενες εκλογές. Οι πολίτες µε την ψήφο τους θα αποφασίσουν. Θα δώσουν την εντολή και θα καθορίσουν την ευθύνη που αναλογεί στον καθένα για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ετοιµάζετε εκπλήξεις; Θα έρθουν ξένοι ηγέτες στο Συνέδριο;

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και δηµοκράτες θα είναι παρόντες στο συνέδριό µας, για να τιµήσουν την ιστορική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ και την αναγέννηση της Σοσιαλδηµοκρατίας και των προοδευτικών δυνάµεων µέσα από το Κίνηµα. Θα έχουµε πολλές εκπλήξεις, όπως άλλωστε σε κάθε συνέδριο µε την ηγεσία της Φώφης Γεννηµατά τα τελευταία χρόνια.

Τι απαντάτε σε αυτούς που θέλουν «περισσότερο» ΠΑΣΟΚ στο όνοµα και στα σύµβολα του ΚΙΝΑΛ;

Το ΠΑΣΟΚ είναι η ψυχή του Κινήµατος και στην πρώτη γραµµή της µάχης. Οι 212.000 συνιδρυτές του 2017, όµως, έβαλαν τις βάσεις για κάτι ακόµα µεγαλύτερο, µε τη συµµετοχή όλων των ρευµάτων της Κεντροαριστεράς. Και αυτό θα το διαφυλάξουµε µε όρους πολιτικής, ιδεολογικής και στρατηγικής τοποθέτησης δίπλα στους πολίτες και στα συµφέροντά τους.

Στον δεύτερο γύρο των δηµοτικών/περιφερειακών εκλογών θα πάρετε ξεκάθαρη θέση π.χ. υπέρ ενός συριζαίου ή ενός νεοδηµοκράτη υποψηφίου;

Είµαι πολύ αισιόδοξος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται τον Μάιο. Παύλος Γερουλάνος, Σπύρος Βούγιας και Γρηγόρης Αλεξόπουλος θα είναι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα η επιλογή των προοδευτικών πολιτών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34
Exit mobile version