search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 21:01
MENU CLOSE

Ο Φλωρίδης «τα ρίχνει» στον ΣΥΡΙΖΑ για τη δίκη για το Μάτι: Έγινε με διατάξεις ευμενέστερες, του 2019

29.04.2024 19:39
floriris ertnews 76- new

Στη δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τις διατάξεις βάσει των οποίων οι δικαστές έβγαλαν την απόφαση.

Μετά τη μνημειώδη φράση του ότι «είναι για τα μπάζα όσοι μιλούν για μπάζωμα» στα Τέμπη, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης έστρεψε τα βέλη του εκ νέου κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους ποινικούς κώδικες.

Μιλώντας στο EρτNews ο Γιώργος Φλωρίδης τόνισε: «Η δίκη έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019 με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους.

Οι δικαστές δικάζουν με συγκεκριμένους νόμους. Με ποιους νόμους δίκασαν ή ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το Σύνταγμά μας και τα Συντάγματα όλων των χωρών της ΕΕ που προσαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθένας που κατηγορείται για κάποια εγκληματική πράξη δικάζεται με βάση τον νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξη[…] Εκτός εάν εντωμεταξύ από την ώρα που διέπραξε το αδίκημα μέχρι την ώρα που θα γίνει η δίκη έχει μεσολαβήσει κάποιος ευμενέστερος νόμος για αυτόν. Εδώ τι έχουμε λοιπόν; Το 2019, μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία μέρα τον ποινικό κώδικα, ενώ είχε γίνει αυτό. Και οι διατάξεις γενικώς του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. Άρα λοιπόν η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ».

Και ο νέος ποινικός κώδικας να ίσχυε εφόσον η ποινή βάσης είναι τα τρία χρόνια και πάλι θα μιλάγαμε για εξαγοράσιμες ποινές ανέφερε ο Γιώργος Κουβαράς με τον υπουργό Δικαιοσύνης να παίρνει στη συνέχεια τον λόγο και να λέει «αν είναι τρία χρόνια όχι. Σύμφωνα με τον νέο κώδικα αν είναι είναι πάνω από δύο χρόνια η ποινή εκτελείται οπωσδήποτε κατά ένα μέρος, πάνω από τρία χρόνια, κατά ένα μεγαλύτερο μέρος[…] Στον νέο ποινικό κώδικα υπάρχει διάταξη η οποία λέει ότι όταν έχουμε παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή ανακοίνωση από το κράτος, από την Πολιτική Προστασία, ότι έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και προκύψει πυρκαγιά από την οποία έχουμε θανάτους, η ποινή είναι μέχρι 20 χρόνια κάθειρξη».

Το τι θα αποφασίσει ο δικαστής δεν το ορίζει ο ποινικός κώδικας, σημείωσε ο Γιώργος Κουβαράς με τον κ. Φλωρίδη να εξηγεί « από 10 έως 20 χρόνια όμως κάθειρξη που σημαίνει υποχρεωτικά φυλακή. Άρα λοιπόν, για να συνεννοούμαστε, αυτή την διάταξη για την οποία σας μιλάω την ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Άρα λοιπόν εδώ η δίκη έγινε με βάση μια νομοθεσία η οποία διαμορφώθηκε το 2019, ένα χρόνο μετά από αυτή τη φοβερή τραγωδία. Αυτές οι διατάξεις ήταν ευγενέστερες για τους κατηγορούμενους και το δικαστήριο εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις. Τώρα, εάν η απόφαση αυτή έχει πλημμέλειες με βάση αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο δίκασε, τότε η Δικαιοσύνη και τα όργανά της θα κρίνουν αν θα πρέπει να ασκήσουν έφεση ή όχι για τις πλημμέλειες αυτές για τις οποίες ενδεχομένως μπορεί να διαφωνήσει ο εισαγγελέας Εφετών, ή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αυτό όμως αφορά τη Δικαιοσύνη».

Διαβάστε επίσης:

Σκοταδιστικές απόψεις από τον υφυπουργό Υγείας – «Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει» (Video)

Ανδρουλάκης: Στόχος της κυβέρνησης να κάνει την Ελλάδα πρωταθλήτρια και στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας

Νίκος Παππάς: «Μας έφεραν τελευταίους στην ΕΕ σε επενδύσεις και τώρα ψάχνουν να ξεκολλήσουν από το 4%»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 21:00