search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 04:22
MENU CLOSE

Τραγωδία στο Μάτι: Έξι οι ένοχοι σύμφωνα με το δικαστήριο, σφοδρές αντιδράσεις στο ακροατήριο

29.04.2024 09:17
mati_diki_new_1

Tην ενοχή 6 εκ των 21 κατηγορουμένων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Μεταξύ αυτών που αθωώθηκαν από το δικαστήριο είναι η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους

  • Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής,
  • Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό,
  • Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ,
  • Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών,
  • Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, και τον
  • Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Οργισμένες αντιδράσεις από τους συγγενείς

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας, ένας εκ των οποίων φώναξε ότι «έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φύλαξη! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη!» ενώ έτερος συγγενής φώναξε: «Καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε ένα συγγνώμη» και κάποιοι ξέσπασαν σε κλάματα. «Χάθηκε η ντροπή», δήλωσε δικηγόρος θυμάτων μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν στους κατοίκους του Ματιού και οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των έξι κηρυχθέντων ενόχων για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

«Το δικαστήριο σας αποτελεί προσβολή για τους νεκρούς, τους ζωντανούς και την αλήθεια» άρχισε να φωνάζει κάποιος από το κοινό, προκαλώντας φωνές και ξέσπασμα θυμού από άλλους, με αποτέλεσμα να διακόψει την συνεδρίαση το δικαστήριο για λίγη ώρα.

Η ένταση ξεκίνησε όταν οι πολίτες άκουσαν συνήγορο να αναφέρει για τον εντολέα του πως είναι οικογενειάρχης.

«Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες είναι… Και εμείς οικογένειες είχαμε… Δεν μπορώ άλλο… Περίμενα έξι χρόνια… Θα το πάθω το εγκεφαλικό σήμερα. Έχετε καταλάβει τι δικάσατε;» είπε μια γυναίκα..

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε ωστόσο και πάλι διακόπηκε μετά από λίγο. Οι κάτοικοι αντιδρούν με χειροκροτήματα αποδοκιμασίας σε κάθε διακοπή, ενώ πολλοί από αυτούς φωνάζουν στους δικαστές «Συγχαρητήρια. Τσίπα δεν έχετε;». Με οργή κάποιοι και κλαίγοντας πολλοί άλλοι φωνάζουν στο δικαστήριο «Στην τρύπα σας… Δεν είστε άνθρωποι… Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε στο Μάτι και εμείς βασιζόμαστε σε εσάς…».

Η διαδικασία συνεχίζεται με μεγάλη φόρτιση.

Διαβάστε επίσης

Πρωτομαγιά: Οι συγκεντρώσεις των συνδικάτων – Πώς θα κινηθοιύν τα ΜΜΜ

Πάσχα: Ξεκίνησε δυναμικά η έξοδος των εκδρομέων – Αυξημένη κίνηση προς τα νησιά από το λιμάνι Πειραιά (Video)

Νέο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κρήτη: Σεισμός 4,2 Ρίχτερ, μετά το πρωινό 4άρι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20