ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:45
MENU CLOSE

Παρατείνεται η διαβούλευση για τον νέο Ποινικό Κώδικα

22.03.2019 15:59

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, οι αρμόδιες Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές θα συγκληθούν εκ νέου προκειμένου να αξιοποιήσουν τα πορίσματα της διαβούλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι, αρχικά, η διαβούλευση είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 27 Μαρτίου, αλλά το περιεχόμενο του νέου νόμου προκάλεσε σειρά αντιδράσεων ακόμη και από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα φέρνει ριζικές αλλαγές στην ποινική νομοθεσία και στον τρόπο εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων. Μεταξύ άλλων, με τις νέες διατάξεις για τους καταχραστές του δημοσίου, στο εξής θα προβλέπονται ποινές καθείρξεως ως και 15 χρόνια.

Παράλληλα, με τον νέο Ποινικό Κώδικα καταργούνται όλα τα αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό πταίσματος. Από τα πταίσματα που ήδη υπάρχουν, όσα δεν είναι σοβαρά στο εξής θα τιμωρούνται ως διοικητικές παραβάσεις με πρόστιμα και όσα κρίνονται ως σοβαρά μετατρέπονται σε πλημμελήματα.

Τα πλημμελήματα διαχωρίζονται σε ελαφρά και βαριά, ενώ στο εξής για τα κακουργήματα θα προβλέπονται ποινές από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:38
Exit mobile version