ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 05:52
MENU CLOSE

Τρία σενάρια στη Δικαιοσύνη - Παίζει και η συναίνεση για τον Άρειο Πάγο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2075
30-5-2019
30.05.2019 03:00

Με «πόλεμο» για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη αρχίζει η προεκλογική περίοδος της κάλπης της 7ης Ιουλίου, αν και τυπικά η εκκίνηση θα δοθεί με την προκήρυξη των εκλογών στις 10 Ιουνίου.

Από την κυβερνητική πλευρά απαντούν ότι, εφόσον η κυβέρνηση δεν έχει πέσει και ο πρωθυπουργός δεν παραιτείται, παραμένει σε ισχύ σύμφωνα με το σύνταγμα η δυνατότητά της να προχωρήσει στις αλλαγές.

Τυπικά η κυβέρνηση πράγματι έχει δικαίωμα να προχωρήσει στις αλλαγές, δεδομένου ότι η ήττα των ευρωεκλογών δεν την καθιστά κυβέρνηση… περιορισμένης ευθύνης ή… υπηρεσιακή. Ωστόσο, δεδομένης της πολιτικής συγκυρίας, έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν, αν δηλαδή θα υπάρξει πολιτική συναίνεση με την αντιπολίτευση ή θα γίνουν σε κλίμα σύγκρουσης.

Σε ό,τι αφορά, για παράδειγμα, την προεδρία του Αρείου Πάγου, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο τραπέζι τρεις δυνατότητες (που αντιστοιχούν σε ισάριθμα πρόσωπα).

● Να επιλεγεί πρόσωπο για το οποίο θα υπάρξει σύμφωνη γνώμη της Ν.Δ.

● Να γίνει επιλογή η οποία θα χρειαστεί περισσότερη διαβούλευση για να συμφωνήσει και η Πειραιώς.

● Να επιλεγεί πρόσωπο που θεωρείται καθαρά φιλοκυβερνητικό, το οποίο θα προκαλέσει μετά βεβαιότητας πολιτική σύγκρουση.

Το τελευταίο ενδεχόμενο επικοινωνιακά φέρει τον κίνδυνο να συμβολίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «καλύψει τα νώτα του» τη στιγμή που αποχωρεί από την κυβέρνηση. Άρα κάτι έχει να φοβηθεί σε ποινικό επίπεδο.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ άφησε το παράθυρο ορθάνοιχτο για τις αλλαγές, παρέπεμψε για τις οριστικές αποφάσεις στο υπουργικό συμβούλιο. Μένει να φανεί λοιπόν τις επόμενες μέρες αν η κυβέρνηση θα κάνει μία από τις παραπάνω επιλογές ή θα αποφασίσει να μην προχωρήσει καθόλου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58
Exit mobile version