Υλικά
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια
120γρ. ελιές μαύρες γλυκιές, ολόκληρες (όχι Καλαμών ή ξιδάτες)
5-6 σκελίδες σκόρδου, σε λεπτές φέτες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2-3 κλωναράκια δεντρολίβανο
χυμός από 1 λεμόνι
1-2 ποτήρια νερό
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανακατεύετε τις πατάτες με το σκόρδο σε μεγάλο μπολ, τις πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και τις στρώνετε σε λαδωμένο ταψί.
- Ξεπλένετε τις ελιές -αν είναι αλμυρές- και τις μοιράζετε πάνω από τις πατάτες. Κόβετε το δεντρολίβανο σε μικρά κομμάτια και το σκορπίζετε από πάνω.
- Προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν καλά οι πατάτες και τις ψήνετε στο φούρνο για 50 λεπτά, προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί, για να μη στεγνώσουν με το ψήσιμο.
- Περιχύνετε τις πατάτες με το λεμόνι στο τέλος του ψησίματος. Τις σερβίρετε και τις συνοδεύετε με λαχανοσαλάτα ή άλλη σαλάτα εποχής.
Tips
Παραλλαγή: Μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό με ντομάτα. Αντί για νερό, προσθέτετε 250γρ. αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες ντομάτες παραλείποντας το χυμό λεμονιού.
Πηγή: olivemagazine.gr