ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:53
MENU CLOSE

Κρητικό στιφάδο του Καλοκαιριού!

13.08.2019 06:36

Υλικά:

7-8 μέτρια κρεμμύδια

7-8 μικρά ως μέτρια κολοκυθάκια

3 μέτριες ντομάτες

¾ -1 κούπα ελαιόλαδο

½ κούπα κόκκινο ή ροζέ κρασί

2 κουταλιές σούπας ξύδι από κρασί

3-4 σκελίδες σκόρδο

2 -3 φύλλα δάφνης

Αλάτι

Πιπέρι

Κύμινο

 

Επί το έργον:

Κόβουμε το κρέας σε μερίδες μεγέθους μανταρινιού , το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει. Βάζουμε σε κατσαρόλα ένα από τα κρεμμύδια κομμένο σε καρεδάκια να τσιγαριστεί ελαφρά με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος. Αλατίζουμε ελαφρά. Τα γυρίζουμε όταν ξεκολλάνε μόνα τους, να τσιγαριστούν απ’ όλες τις πλευρές.

Όταν απορροφηθούν τα υγρά σβήνουμε με το κρασί.

Αν έχουμε χρησιμοποιήσει μοσχάρι, προσθέτουμε τώρα τα κρεμμύδια, αν έχουμε χρησιμοποιήσει βοδινό προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε το κρέας να σιγομαγειρεύται μέχρι να μαλακώσει αρκετά.

Πάνω από τα κρεμμύδια προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το ξύδι , το σκόρδο, λίγο αλάτι ακόμη, τα μπαχαρικά και τα δαφνόφυλλα, και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα κρεμμύδια με σκεπασμένη την κατσαρόλα μας.Συνήθως δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νεράκι αν σιγομαγειρεύουμε…

Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια χαραγμένα στα τέσσερα ή στα δύο κατά μήκος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν. Δεν ανακατεύουμε, μόνο κουνάμε την κατσαρόλα.

Τελειώνουμε το φαγητό μαγειρεύοντας με ανοικτή την κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να μείνει με τη σάλτσα του. Αφήνουμε να μαρουβίσει για λίγη ώρα και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες. Φυσικά θα πιούμε κρασί κόκκινο ή ροζέ, αν και καλοκαίρι…Το φρέσκο ψωμί είναι απαραίτητο γιατί η σάλτσα είναι εξαιρετική!

http://www.cretangastronomy.gr

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:50
Exit mobile version