ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:33
MENU CLOSE

Αποστόλου: Πιθανός ο πλήρης έλεγχος της φωτιάς στην Εύβοια μέχρι το τέλος της ημέρας

14.08.2019 09:41

 

«Τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις και με τη νηνεμία […] κατάφεραν να ενεργήσουν -και εφόσον σήμερα συνεχιστεί η νηνεμία ελπίζω μέχρι το βράδυ να έχει ελεγχθεί πλήρως η φωτιά», πρόσθεσε ο κ. Αποστόλου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι πέρυσι, την ίδια ακριβώς ημέρα, στην περιοχή είχαμε την ίδια ακριβώς φωτιά σάν την τωρινή, το οποίο χαρακτήρισε «διαβολική σύμπτωση».

«Όταν τελειώσει η κρίση πρέπει να δούμε το θέμα συνολικά και να βάλουμε και τις τοπικές κοινωνίες σε αυτή τη διαδικασία» σημείωσε. «Ακόμη σήμερα η Δασική Υπηρεσία δεν συμμετέχει σε αυτές τις ενέργειες. Δηλαδή, ο φυσικός διαχειριστής του οικοσυστήματος δεν συμμετέχει όταν καταστρέφεται το οικοσύστημα».

«Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να φέρουμε τη Δασική Υπηρεσία μέσα στη διαδικασία. Η αποτελεσματικότητα μέχρι σήμερα δεν είναι ανάλογη και του όγκου των συμβάντων και των αναγκών της χώρας». Το σημαντικότερο ζήτημα, σημείωσε ο κ. Αποστόλου, είναι η πρόληψη.

Για τη φωτιά στην Ελαφόνησο σημείωσε ότι ξεκίνησε από μια χωματερή. «Δεν υπάρχει ευθύνη των δημοτικών αρχόντων στο συγκεκριμένο θέμα; Εφόσον έχουμε χωματερή δεν πρέπει να έχουμε ένα πυροσβεστικό όχημα να παρέμβει άμεσα; Γιατί έπρεπε να καίγεται δύο μέρες το νησί;».

«Αισιόδοξη χροιά θέλω να δώσω: η βλάστηση της Ελλάδας έχει ένα είδος που λέγεται Χαλέπιος Πεύκη, που μπορεί να καίγεται αλλά αναγεννιέται πάρα πολύ εύκολα. Αν δεν υπήρχε αυτή η Πεύκη με τους ρυθμούς που αναδασώνεται η χώρα θα είχε γίνει φαλακρή χώρα, αλλά με την Χαλέπιο Πεύκη και με μέτρα στήριξής της, σε πολύ λίγα χρόνια θα ξαναπρασινίσει αυτός εδώ ο τόπος», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:22
Exit mobile version