ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 22:00
MENU CLOSE

Νεοδημοκρατικά όνειρα θερινής νυκτός

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2087
22-8-2019
22.08.2019 03:00

 

Τότε, κατά την πρώτη επαφή των κυβερνητικών εξαγγελιών, των υποσχέσεων και των προσδοκιών που όλα αυτά δημιουργούν με τα κομπιουτεράκια των δανειστών θα αντιληφθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και οι προηγούμενοι που βρέθηκαν στη θέση του, ότι «τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται».

Το τι είναι υποχρεωμένη να τηρήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. το γνώριζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν να γίνει πρωθυπουργός. Άλλωστε αυτός και το κόμμα του ψήφισαν (και) το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015.

Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν απέφευγε τους πειρασμούς στους οποίους υπέκυψαν και οι προηγούμενοι που διεκδίκησαν και κέρδισαν την εξουσία. Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς με τα «Ζάππεια» όσο και ο Αλέξης Τσίπρας με το «θα καταργήσω τα μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο» υποσχέθηκαν πράγματα που δεν ήταν σε θέση να τηρήσουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είναι εξαίρεση.

Από τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός πια, θα συνειδητοποιήσει ότι αυτήν τη χώρα δεν την κυβερνά η εκλεγμένη της κυβέρνηση, αλλά το βιβλίο οδηγιών των δανειστών. Και τότε, όπως και οι προκάτοχοί του, θα επιδοθεί σε μια αδιάκοπη μάχη με την πολιτική φθορά, η οποία είναι έτσι κι αλλιώς χαμένη, καθώς από το 2010 μέχρι και σήμερα είναι περισσότερο από σαφές ότι τα μνημόνια καταβροχθίζουν πρωθυπουργούς και εξαφανίζουν κόμματα.

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στους «Financial Times» παραδέχτηκε ότι με δεδομένο τον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 «είναι σαφές πως δεν έχουμε άλλο δημοσιονομικό χώρο (για περαιτέρω ελαφρύνσεις) γι’ αυτό το έτος».

Με πιο απλά λόγια, η βασική προεκλογική υπόσχεση για μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα για τη νίκη της Ν.Δ., εγγράφεται στις ελληνικές καλένδες…

Πράγμα που σημαίνει ότι και η περίοδος χάριτος που έλαβε από την ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ολοκληρωθεί πολύ πιο γρήγορα. Και τότε το τέλος των ψευδαισθήσεων θα είναι απότομο και η επιστροφή στην πραγματικότητα οδυνηρή…

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 21:52
Exit mobile version