search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 04:15
MENU CLOSE

Από τις ευχές στα «καθρεφτάκια» για εκλογείς

07.05.2024 11:20
dimitris-stoumpos

Μέσα στο εορταστικό κλίμα για το Πάσχα των Ελλήνων ακούσαμε ένα μπαράζ ευχών για «ό,τι καλύτερο» και τώρα συνεχίζουμε με έναν πληθωρισμό από «καθρεφτάκια» για τους εκλογείς.

Θα μου πείτε, πολλές από τις ευχές (αναμενόμενες) είχαν ήδη τις προπαγανδιστικές υπερβολές όπως π.χ. οι ευχές του πρωθυπουργού που θέλησε να θυμηθεί του πιο αδύναμους συμπολίτες μας, όπως χαρακτηριστικά είπε, μόνο που οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τις δυσκολίες που επιφυλάσσει γι’ αυτούς η οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του.

Είναι προφανές ότι οι πιο αδύναμοι και οι μικρομεσαίοι συμπολίτες μας περίμεναν ουσιαστική υποστήριξη που δεν τους προσφέρθηκε γιατί το μίγμα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής τους αφήνει «εκτός» και «ξεχασμένους». Τα προεκλογικά «μπόνους» για τους δημόσιους υπαλλήλους (από την επόμενη χρονιά!) που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μπορεί να χάιδεψαν σε έναν βαθμό αυτιά, αλλά οι περισσότεροι τα είδαν (και νομίζω σωστά) ως ένα ακόμη «καθρεφτάκι» προοπτικής μπροστά στις ευρωπαϊκές κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Δεν «έσπασε αβγά» η κυβέρνηση μπροστά στην άγρια δοκιμασία του κόσμου από την παρατεταμένη ακρίβεια και οι όποιες αλλεπάλληλες εξαγγελίες προστίμων, ελέγχων και μέτρων άφησαν την προβληματική κατάσταση «όπως την βρήκαν». Προφανώς η ακρίβεια και η ευρύτερη κοινωνική δυσφορία δεν θα «ρίξουν» την κυβέρνηση, αλλά όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα τη ζημιώσουν εκλογικά (μαζί με τη φθορά που έχει με τον νόμο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών), όχι πάντως σε τέτοιο βαθμό που φοβούνταν αρχικά στο «επιτελαρχείο» της κυβέρνησης.

Στην άλλη πλευρά της ευρύτερης αντιπολίτευσης ο «θαλασσοπόρος» του Αιγαίου, κύριος Κασσελάκης, επιμένει στα selfies με κάθε πολίτη και επαναλαμβάνει τα μανιχαϊστικά συνθήματα (όπως μας έχει συνηθίσει) για αναμέτρηση ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως, ξεχνώντας ή παραβλέποντας την πραγματικότητα της πραγματικής ζωής που παραμένει πολύμορφη και πολύχρωμη, ευτυχώς για την δημοκρατία μας! Με «αγκαλίτσες» σε πολλά μιντιακά πρωινάδικα προσπαθεί να αποκτήσει επαφή με ένα ευρύτερο ακροατήριο που προς το παρόν δημοσκοπήσεις δείχνουν να δυναμώνει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και να μένει πιο πίσω η δημοσκοπική καταγραφή του ΠΑΣΟΚ.

Με την επικοινωνιακή «μεταγραφή» του κυρίου Άρη Σπηλιωτόπουλου έδειξε την προσπάθειά του για προσέγγιση και σε κεντροδεξιά ακροατήρια, παρ’ ότι μια τέτοια στόχευση αφήνει ανοίγματα στα «αριστερά». Με την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για κοινοβουλευτική συζήτηση για την ακρίβεια το επόμενο διάστημα μπορεί να φανεί η ουσία των διαφορών μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για ακρίβεια και οικονομία, δίνοντας την ευκαιρία στους συμπολίτες μας να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν τις θέσεις κυβέρνησης, αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων των πλευρών.

Όλοι πάντως γνωρίζουν ότι οι κάλπες των ευρωεκλογών θα έχουν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση γιατί ένα μεγάλο κομμάτι των συμπολιτών μας διατηρεί τουλάχιστον αποστάσεις και σφοδρά κριτική στάση απέναντι στα κόμματα αλλά και στα δημοκρατικά μας ελλείμματα. Άλλωστε αυτό το έδειξε και η χαμηλή εγγραφή εκλογέων για την επιστολική ψήφο από το εξωτερικό (έκαναν αίτηση τελικά μόνον 50.000) γεγονός που χτυπάει καμπανάκι και για τη συμμετοχή στις κάλπες των ευρωεκλογών.

Το πρώτο εκλογικό στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι η επανασυσπείρωση κυρίως του δεξιού, συντηρητικού κομματιού της, ώστε να ανακάμψει εκεί που έχει χάσει προς τα ακροδεξιά της (προς τα κόμματα της Ελληνικής Λύσης, Νίκης) και γι’ αυτό ο αρχιεπιτελάρχης στέλνει στη Μακεδονία τους Δένδια, Γεωργιάδη ενώ ας πούμε στην Κρήτη στέλνει τον κ. Πιερρακάκη (για να «κρατήσει» τις εκλογικές της δυνάμεις).

Το επόμενο διάστημα οι περιοδείες που ετοιμάζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα μετρήσουν στην προσπάθεια επανασυσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας με βασικά του συνθήματα την «σταθερότητα» (που όμως δεν διακυβεύεται πολιτικά), τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις (όπως τα απογευματινά χειρουργεία που δεν «τρέχουν» όσο περίμεναν) και την «ανάπτυξη» (που κυρίως τροφοδοτεί τους έχοντες). Ταυτόχρονα στην ευρύτερη προοδευτική, αριστερή αντιπολίτευση όσο παραμένουν προγραμματικά και ταυτοτικά ζητήματα τόσο η συνολική απόσταση από την πολιτική πρωτοκαθεδρία της κεντροδεξιάς διακυβέρνησης θα παραμένει…

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα που γερνάει 

Για τις αξίες με την αξία μας!

Ο πολλά υποσχόμενος αποκλεισμός των «Σπαρτιατών»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 02:49