ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:14
MENU CLOSE

DBRS: «Γκάζι» από τις ελληνικές τράπεζες

30.09.2019 13:11

 

Τα βασικά στοιχεία στα οποία εστιάζει η DBRS σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο:

  • Το βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs.
  • Οι τράπεζες έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο στη μείωση των NPEs, ωστόσο, οι μη οργανικές λύσεις είναι τώρα ελκυστικές με σημαντικές πωλήσεις ή και τιτλοποιήσεις.
  • Οι τράπεζες έχουν επίσης προβεί σε ενέργειες για την αποκατάσταση της κερδοφορίας, ενώ δύο τράπεζες ενίσχυσαν πρόσφατα τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης τους μέσω της έκδοσης τίτλων Tier2.

Η DBRS θεωρεί ότι η διαχείριση του υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες. 

Μέχρι σήμερα, βασίζονταν κυρίως σε οργανικές λύσεις για μείωση των NPEs, εντούτοις, τώρα τελευταία ενεργοποιούνται μη οργανικές λύσεις με σημαντικές πωλήσεις ή/και τιτλοποιήσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες. 

Η βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων οδήγησε σε ενισχυμένα καθαρά κέρδη τα τελευταία τρίμηνα, ενώ η κεφαλαιοποίηση σε όλο τον τομέα βελτιώθηκε επίσης, με δύο τράπεζες να εκδίδουν τίτλους Tier 2 στα μέσα του 2019, αναφέρει η DBRS.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:07
Exit mobile version