search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 04:52
MENU CLOSE

Ρωσία: Εισέπραξε φόρους από ευρωπαϊκές τράπεζες ύψους 800 εκατ. ευρώ

29.04.2024 13:48
rubles_new

Οι επτά μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες με βάση το μέγεθος του ενεργητικού τους στη Ρωσία κατέβαλαν πέρσι περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους στο Κρεμλίνο, τέσσερις φορές πάνω από τα ποσά που κατέβαλαν πριν την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», παρά τις δεσμεύσεις τους να ελαχιστοποιήσουν την παρουσία τους στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι τράπεζες αυτές – Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo και OTP – ανέφεραν συνδυασμένα κέρδη άνω των 3 δισ. ευρώ το 2023. Το κέρδος αυτό ήταν τριπλάσιο από ό,τι το 2021 και εν μέρει προέκυψε από κεφάλαια που οι τράπεζες δεν μπορούν να επαναπατρίσουν, οδηγώντας σε αυξημένες φορολογικές πληρωμές.

Οι φόροι που κατέβαλαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίοι ανέρχονται περίπου στο 0,4% του συνόλου των αναμενόμενων μη ενεργειακών εσόδων στον προϋπολογισμό της Ρωσίας του 2024, αποτελούν παράδειγμα για το πώς οι ξένες εταιρείες που παραμένουν στη χώρα βοηθούν το Κρεμλίνο να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με ανάλυση της Σχολής Διοίκησης του Yale, περίπου 1.000 εταιρείες έχουν αποχωρήσει από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία, αν και εκατοντάδες εξακολουθούν να λειτουργούν και να συμβάλλουν στα φορολογικά έσοδα. Μεταξύ αυτών είναι η Mondelez International, η PepsiCo, η Auchan, η Nestle, η Unilever, η Reckitt και οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Νωρίτερα, οι Financial Times ανέφεραν ότι οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες υπέστησαν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε άμεσες απώλειες από τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης

«Spacey Unmasked»: Η άνοδος και η πτώση του Κέβιν Σπέισι σε ντοκιμαντέρ του Channel 4 (videos)

Γαλλία: Κλήση στον Ζεράρ Ντεπαρτιέ για τις σεξουαλικές επιθέσεις – Θα τεθεί υπό κράτηση και θα ανακριθεί

Μεξικό: Σοκαριστικό δυστύχημα με ανατροπή λεωφορείου, τουλάχιστον 14 νεκροί (photos/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20