search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:52
MENU CLOSE

Σύνοδος Κορυφής: Ομόφωνη έγκριση συμφωνίας για Brexit – Στο βρετανικό κοινοβούλιο πλέον η… μπάλα

17.10.2019 16:44
Σύνοδος Κορυφής: Ομόφωνη έγκριση συμφωνίας για Brexit - Στο βρετανικό κοινοβούλιο πλέον η... μπάλα - Media

 

Την ομόφωνη έγκριση της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit, από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά το πέρας της συνεδρίασης για το εν λόγω ζήτημα.

Νωρίτερα, σε μια λιτή δήλωση περιορίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, καθώς το Brexit είναι ένα από τα θέματα συζήτησης. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε στους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ πως είναι σχετικά βέβαιος ότι η νέα συμφωνία Brexit θα ψηφιστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, μετά την ομιλία Τζόνσον στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός τότε αποχώρησε από την αίθουσα και οι 27 ηγέτες συνέχισαν να συζητούν το ζήτημα του Brexit.

Σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά το πέρας της Συνόδου, ο κ. Τουσκ τόνισε πως η συμφωνία έγινε δυνατή επειδή αξιολογήθηκε θετικά από την Ιρλανδία. Η βασική διαφορά, συνέχισε, είναι ότι ο κ. Τζόνσον δέχτηκε την ύπαρξη τελωνειακών ελέγχων στα σημεία εισόδου στη Βόρεια Ιρλανδία. 

«Αν η Βρετανία επιθυμήσει να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η πόρτα μας θα είναι ανοικτή», δήλωσε χαρακτηριστικά.  «Τώρα περιμένουμε την ψήφισή της στο βρετανικό κοινοβούλιο», ανέφερε επίσης. 

Ο Ζαν Κλωντ Γιουνκερ από πλευράς του, δήλωσε πως το περιεχόμενο της συμφωνίας προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την ελεύθερη αγορά, ενώ δεν έκρυψε επίσης τη λύπη του πως τελικά το Brexit θα γίνει πραγματικότητα. 

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε επίσης ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός τόνισε πως η συμφωνία αυτή είναι διαοφρετική από τη συμφωνία που είχε κάνει η Ε.Ε. με την πρώην πρωθυπουργό του Η. Βασιλείου, Τερέζα Μέι, καθώς δεν περιλαμβάνει τη λύση του backstop. «Το backstop δεν ήταν ο σκοπός να χρησιμοποιηθεί, ενώ η καινούργια λύση πιθανότατα θα τεθεί σε λειτουργία μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, που θα διαρκέσει το λιγότερο μέχρι το τέλος του 2020, με δυνατότητα παράτασης μέχρι το τέλος του 2022», δήλωσε ο Λ. Βαράντκαρ, εξηγώντας ότι με αυτήν τη λύση θα γίνονται οι έλεγχοι στα λιμάνια και έτσι δεν θα υπάρχουν δασμοί και έλεγχοι στα χερσαία σύνορα. Επιπλέον, ευχαρίστησε την ΕΕ για την αλληλεγγύη που έδειξε στην Ιρλανδία, υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμα αυτό, αποτελεί απόδειξη των επιτευγμάτων που μπορεί να πετύχει η Ε.Ε. όταν παραμένει ενωμένη.

O ειδικός διαπραγματευτής για το Brexit Mισέλ Μπαρνιέ από πλευράς του, ευχαρίστησε την διαπραγματευτική ομάδα για τη δουλειά που έγινε τόσο καιρό και εμφανίστηκε επίσης δυσαρεστημένος για την εξέλιξη αλλά δήλωσε πως θα σεβαστεί το «διαζύγιο». Επιπλέον, δήλωσε τον απεριόριστο σεβασμό του για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο, όπως είπε, βοήθησε την Ευρώπη στην χειρότερή της στιγμή (σ.σ. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος). 

Τα δύσκολα τώρα θα είναι για τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος καλείται να περάσει τη συμφωνία του διαζυγίου από το βρετανικό κοινοβούλιο, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να έχει εκφράσει την αντίθεσή της. 

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα συγκληθεί εκτάκτως το Σάββατο, στην πρώτη σαββατιάτικη συνεδρίαση από το 1982.

«Εγώ έκανα τη δουλειά μου», δήλωσε νωρίτερα μέσα στη μέρα, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέας αναθεώρησης της συμφωνίας στην περίπτωση που απορριφθεί και πάλι από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Θα πρέπει κάποια μέρα σε αυτό το Κοινοβούλιο (…) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αυτό που αποφασίστηκε σε ένα δημοψήφισμα και υποστηρίχθηκε από τις διάφορες κυβερνήσεις με τις οποίες διαπραγματευθήκαμε να εφαρμοστεί», παρατήρησε ο Μπαρνιέ.

Ο Γιούνκερ και ο Μπαρνιέ συνέστησαν στους ηγέτες των 27 που άρχισαν να φθάνουν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να εγκρίνουν τη συμφωνία.

Οι Ευρωπαίοι έχουν ‘καεί’ λόγω της προηγούμενης εμπειρίας με τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν με την Τερέζα Μέι και η οποία απορρίφθηκε τρεις φορές από το βρετανικό κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα την αποχώρηση της προκατόχου του Μπόρις Τζόνσον.

Μετά τις ανακοινώσεις αυτών, η στερλίνα σημείωσε άνοδο 1% έναντι του δολαρίου προτού μειώσει τα κέρδη της, καθώς οι οικονομικοί κύκλοι φοβούνται ενδεχόμενες καταστροφικές επιπτώσεις μιας «μη συμφωνίας» στις 31 Οκτωβρίου.

Εκτός από το βρετανικό κοινοβούλιο, η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε σήμερα τροποποιεί τη συμφωνία που είχε απορριφθεί προηγουμένως, και εξαλείφει το αμφιλεγόμενο “backstop” (το λεγόμενο δίχτυ ασφαλείας). Αυτός ο όρος διασφάλιζε ότι η ΕΕ και η Βρετανία θα παρέμεναν σε ένα ενιαίο τελωνειακό έδαφος ελλείψει άλλης λύσης προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή ενός συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας, ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη έπειτα από δεκαετίες βίας.

To κείμενο συμπερασμάτων Βρετανίας – Ε.Ε.

Το κείμενο των συμπερασμάτων για την υιοθέτηση της συμφωνίας ΕΕ- ΗΒ στις Βρυξέλλες έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αναλυτικά στα συμπεράσματα των τριών παραγράφων αναφέρονται τα εξής:

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία για την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας. Στη βάση αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2019, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή απόσυρση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει την πολιτική δήλωση που καθορίζει το πλαίσιο για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει εκ νέου την αποφασιστικότητα της Ένωσης να διατηρήσει στο μέλλον μια εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με την πολιτική δήλωση. Η προσέγγιση της Ένωσης θα εξακολουθήσει να καθορίζεται από τις γενικές θέσεις και τις αρχές που καθορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως, καθώς και στις δηλώσεις της 25ης Νοεμβρίου 2018. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ευγνωμοσύνη του στον Michel Barnier για τις ακούραστες προσπάθειές του ως κύριου διαπραγματευτή της Ένωσης και για τη συμβολή του στη διατήρηση της ενότητας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ των 27 κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:51