ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:08
MENU CLOSE

Γερμανικός Τύπος: Εδώ και χρόνια υπάρχουν υπόνοιες για push-back από την Ελλάδα στη Τουρκία

15.11.2019 07:25

Mε αφορμή το ρεπορτάζ του Spiegel Online, σύμφωνα με το οποίο, βάσει τουρκικών στοιχείων, γίνονται παράνομες, βίαιες απωθήσεις προσφύγων μεταναστών από την περιοχή του Έβρου προς την Τουρκία, πολλά γερμανικά μέσα συνεχίζουν να εστιάζουν στο θέμα.

Όπως επισημαίνει η Tageszeitung, «και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) έχει λάβει αναφορές για push-back, δεν θέλει ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία. Η αρμοστεία “εκφράζει την ανησυχία της“ σχετικά με “συνεχείς, αξιόπιστες αναφορές“ περί άτυπων αναγκαστικών επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα προς την Τουρκία, αναφέρει εκπρόσωπος της UNHCR. “Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε μεταφέρει αυτές τις ανησυχίες μας στις ελληνικές αρχές, ζητώντας τη διερεύνηση των περιστατικών“. Μέχρι στιγμής όμως, σύμφωνα με την ίδια, η Ελλάδα δεν έχει αντιδράσει σε αυτές τις αναφορές και δεν έχει διασφαλίσει μια αποτελεσματική πρόσβαση στο άσυλο και προστασία έναντι επαναπροωθήσεων». 

Σύμφωνα με την TAZ, πρόσφυγες και μετανάστες που συλλαμβάνονται από τη συνοριοφυλακή επαναπροωθούνται στην Τουρκία «συνήθως με βία» αντί να στέλνονται σε κέντρα πρώτης υποδοχής. Η TAZ κλείνοντας σημειώνει: «Τον Ιούλιο αναδείχθηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Νέα Δημοκρατία και ανακοίνωσε μια πιο σκληρή πολιτική στα θέματα ασύλου. Η Άγκυρα φοβήθηκε προφανώς την αύξηση των παράνομων επαναπροωθήσεων και έδωσε τώρα στη δημοσιότητα στοιχεία για τα push-back».

Aνθρωπιστικές οργανώσεις και δικηγόροι μιλούν εδώ και χρόνια για το θέμα

Εδώ και χρόνια ΜΚΟ κάνουν λόγο για επαναπροωθήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, γράφει η Zeit

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται και η Zeit Online, παραθέτοντας την ελληνική αντίδραση στα τουρκικά στοιχεία, που επικαλείται το Spiegel. Εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει διαψεύσει αυτές τις κατηγορίες πολλές φορές» συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου». Από την άλλη, η Zeit Online σημειώνει ότι «εδώ και χρόνια υπάρχουν υπόνοιες για push-back»» και παρατηρεί ότι «πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις και δικηγόροι επιρρίπτουν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα ότι οι ελληνικές αρχές απωθούν άμεσα πρόσφυγες και μετανάστες από το μεθοριακό ποτάμι του Έβρου στην Τουρκία». Συμπληρώνει επίσης ότι αυτές οι παράνομες επαναπροωθήσεις, γνωστές ως push-back, απογορεύονται από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Αντίθετα τα κράτη που δέχονται ενδεχόμενους αιτούντες άσυλο υποχρεούνται να τους δώσουν πρόσβαση σε μια αποτελεσματική διαδικασία ασύλου».

Για το ίδιο θέμα το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική του έκδοση σημειώνει: «Στο μεταξύ οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα διαρκώς αυξάνονται (…) Aυτό έχει ως συνέπεια, τα κέντρα πρώτης καταγραφής στα ελληνικά νησιά να παραμένουν υπερπλήρη, μολονότι καθημερινά εκατοντάδες μετανάστες μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν καλές πιθανότητες να λάβουν άσυλο στην Ελλάδα.»

Πηγή: DW.COM

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:05
Exit mobile version