ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 02:11
MENU CLOSE

Έρευνα για τις συνήθειες του Έλληνα γονιού-οδηγού: Βρίζει και κορνάρει όταν δεν...μιλάει στο κινητό

28.11.2019 16:49

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο Έλληνας οδηγός τσακώνεται στο δρόμο, κορνάρει «ανελέητα», όταν δεν…μιλάει στο κινητό του.

Επίσης δεν κάνει τις απαιτούμενες ελάχιστες στάσεις στα μεγάλα ταξίδια με το παιδί μέσα στο αυτοκίνητο.

Η έρευνα «Παιδιά, γονείς κι οδήγηση στην Ελλάδα» σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 510 παιδιών από 8 έως 16 ετών και στους γονείς τους (περίοδος έρευνας από 6 έως 20 Νοεμβρίου 2019) είναι η πρώτη που βάζει στο μικροσκόπιο τον Έλληνα γονιό ως οδηγό κι η πρώτη που ζητά την άποψη τόσο γονέων όσο και παιδιών για το τι τελικά συμβαίνει με την συνθήκη: παιδί στο αυτοκίνητο.

Απογοητευτικά αποτελέσματα για τη χρήση κινητού.

-Ένα 82% των παιδιών λέει ότι η μαμά ή ο μπαμπάς απαντά στο κινητό τηλέφωνο ενώ οδηγεί –οι γονείς ρίχνουν αυτό το ποσοστό στο 68%

-59% των παιδιών λέει ότι οι γονείς του τηλεφωνούν οι ίδιοι σε κάποιον άλλο από το κινητό τους τηλέφωνο ενώ οδηγούν (οι γονείς απαντούν ότι αυτό συμβαίνει σε ποσοστό 48%).

-Ένα 17% των παιδιών λέει ότι οι γονείς του στέλνουν ή διαβάζουν μηνύματα SMS ενώ οδηγούν (οι γονείς θεωρούν ότι το κάνουν σε ποσοστό 18%).

Η αντικοινωνική συμπεριφορά πεδίο δόξης ..λαμπρό για τους Έλληνες γονείς οδηγούς.

-61 % των παιδιών λένε ότι ο γονέας τους πατά την κόρνα εκνευρισμένα για άλλον οδηγό (52% των γονιών το παραδέχεται αυτό).

-42% των παιδιών λέει ότι η μαμά ή ο μπαμπάς δεν σταματά για να δώσει προτεραιότητα σε πεζό ( σε ποσοστό 41% το παραδέχονται οι γονείς).

-7% των παιδιών λέει ότι η μαμά ή ο μπαμπάς έχει βγει από το αυτοκίνητο για να τσακωθεί με άλλον οδηγό ( 5% λένε οι γονείς).

Πάντως, τα παιδάκια βαθμολογούν το ίδιο την μαμά και τον μπαμπά ως προς την οδηγική τους συμπεριφορά – κι οι 2 γονείς παίρνουν 8 με άριστα το 10. Οι γονείς με την σειρά τους δηλώνουν ότι το παλεύουν κι ότι κάνουν ο, τι καλύτερο μπορούν:68% των γονιών λέει ότι εκνευρίζεται λιγότερο όταν έχει τα παιδιά στο αυτοκίνητο. 57% λέει ότι υπερβαίνει σπανιότερα τα όρια ταχύτητας, 59% ότι κάνει λιγότερες βραδινές διαδρομές. Τα παιδιά πάντως παραπονιούνται πολύ σε σχέση με τις μεγάλες διαδρομές: ένα 21% λέει ότι οι γονείς του δεν κάνουν τις απαιτούμενες στάσεις στα μακρινά ταξίδια. 1 στα 2 παιδιά λέει ότι η στάση είναι τόση όση για να πάει το παιδί τουαλέτα και για να μπει βενζίνη στο αυτοκίνητο και 1 στα 2 παιδιά λέει ότι η ώρα δεν φτάνει για να φαγητό, παιχνίδι ή ξεκούραση.

 

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42
Exit mobile version