search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:36
MENU CLOSE

Πέδρο Σάντσεθ: Οι Ισπανοί εισαγγελείς ζητούν την αρχειοθέτηση της υπόθεσης κατά της συζύγου του – Πιθανόν ψευδείς οι ισχυρισμοί

25.04.2024 17:49
ispania sanchez

Οι εισαγγελείς στη Μαδρίτη ζήτησαν τον τερματισμό της προκαταρκτικής έρευνας για τη σύζυγο του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, λίγες ώρες αφότου ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τα καθήκοντά του για να σκεφτεί αν θα παραμείνει στη θέση του ή θα παραιτηθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι εισαγγελείς είπαν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία στην καταγγελία κατά της Μπεγκόνα Γκόμεζ.

Το δικαστήριο ξεκίνησε την προκαταρκτική έρευνα μετά από καταγγελία μιας δεξιάς ομάδας κατά της διαφθοράς. Ωστόσο, η ομάδα αναγνώρισε έκτοτε ότι οι ισχυρισμοί μπορεί να είναι ψευδείς.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την ατζέντα του το απόγευμα της Τετάρτης, σε μια δραματική διαδικτυακή ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι χρειάζεται «να σταματήσει και να προβληματιστεί», ενώ μίλησε για «πρωτοφανή συκοφαντία και παρενόχληση από τη δεξιά και την ακροδεξιά».

Είπε ότι η σύζυγός του θα συνεργαστεί με τη Δικαιοσύνη για να καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει ουσία στους ισχυρισμούς και ότι θα λάβει απόφαση για το πολιτικό του μέλλον τη Δευτέρα.

Η αντίθεση του εισαγγελέα της Μαδρίτης στην υπόθεση που έχει ασκηθεί κατά της κυρίας Γκόμεζ αποτελεί ώθηση για τον πρωθυπουργό καθώς σκέφτεται το μέλλον του.

Όμως, καθώς το σύστημα δικαιοσύνης συχνά κινείται αργά, θα μπορούσε να χρειαστεί λίγος χρόνος για να κλείσει η υπόθεση κατά της κυρίας Γκόμεζ, εάν αυτή είναι η τελική απόφαση.

Η καταγγελία κατά της Γκόμεζ υποβλήθηκε από τους «αγωνιστές κατά της διαφθοράς», Manos Limpias (Καθαρά χέρια), με επικεφαλής έναν άνδρα που συνδέεται με την ακροδεξιά, ονόματι Μιγκέλ Μπερνάντ.

Δεδομένου του ιστορικού της η ομάδα, η οποία έχει παρουσιάσει μια σειρά από ανεπιτυχείς αγωγές κατά πολιτικών στο παρελθόν, η απόφαση των εισαγγελέων δεν προκαλεί αναγκαστικά έκπληξη.

Αν και το δικαστήριο της Μαδρίτης δεν έδωσε λεπτομέρειες για την υπόθεση, η καταγγελία εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο και εμφανίζει μια λίστα με καταγγελίες που έχουν συλλεχθεί από ειδησεογραφικούς ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένων των El Confidencial και Voz Populi.

Ο Manos Limpias εξέδωσαν την Πέμπτη ανακοίνωση με την υπογραφή του Μπερνάντ, αναγνωρίζοντας ότι οι ισχυρισμοί του μπορεί να είναι ψευδείς: «Εάν δεν είναι αληθινοί, εναπόκειται σε αυτούς που τους δημοσίευσαν να αναλάβουν την ευθύνη για το ψέμα».

Αυτό το επεισόδιο θα βελτιώσει ελάχιστα την εικόνα του ισπανικού δικαστικού συστήματος, το οποίο ένα βαρόμετρο του 2023 έδειξε ότι ήταν ένα από τα λιγότερο ανεξάρτητα στην ΕΕ στα μάτια των πολιτών της.

Ορισμένοι αριστεροί πολιτικοί έχουν κατηγορήσει το δικαστικό σώμα ότι στηρίζεται από την πολιτική δεξιά. Για απόδειξη, επισημαίνουν υποτιθέμενες εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον του αριστερού κόμματος Podemos και των ηγετών της Καταλανικής ανεξαρτησίας.

Ο Σάντσεθ έκανε λόγο για μια «στρατηγική παρενόχλησης» επί μήνες με στόχο να τον αποδυναμώσει πολιτικά και προσωπικά στοχοποιώντας τη σύζυγό του. «Δεν είμαι αφελής», είπε, υποστηρίζοντας ότι «καταγγέλλουν τη Μπεγκόνα» για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο για το ότι ήταν η γυναίκα του.

Το δικαστήριο δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις κατηγορίες εναντίον της Γκόμεζ, εκτός από το ότι είχε αρχίσει να ερευνά καταγγελίες για άσκηση αθέμιτης επιρροής και διαφθορά στις 16 Απριλίου.

Ωστόσο, ο ιστότοπος Cadena Ser δημοσίευσε τους ισχυρισμούς, οι οποίοι προέρχονται από ειδησεογραφικούς ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένων των El Confidencial και Voz Populi.

Ο δικαστής Πεϊνάδο έχει καλέσει τους διευθυντές δύο διαδικτυακών εφημερίδων να καταθέσουν ως μάρτυρες στην έρευνα, δήλωσε δικαστική πηγή στο Reuters.

Δεν είναι σαφές αν η Γκόμεζ θα κατονομαστεί επίσημα ως ύποπτη στη σφραγισμένη έρευνα, η οποία βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια και τώρα εν αναμονή της έφεσης του εισαγγελέα.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης κατηγόρησε σήμερα τον πρωθυπουργό για ένα «θέαμα» στα μάτια του κόσμου .

«Η μεγάλη πλειονότητα» των Ισπανών «παρακολουθεί εμβρόντητη το τελευταίο θέαμα που προκάλεσε ο κ. Σάντσεθ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, επικεφαλής του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP).

«Ο πρόεδρος (μιας κυβέρνησης) που αξίζει στο έθνος μας δεν την ντροπιάζει διεθνώς», πρόσθεσε, κατηγορώντας τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό ότι έχει «θέσει σε λειτουργία μια επιχείρηση πολιτικής επιβίωσης επιδιώκοντας να κινητοποιήσει τους ανθρώπους στη βάση της συμπάθειας επειδή δεν μπορεί να το κάνει για τη διαχείρισή του».

Ο Φεϊχόο κάλεσε τον πρωθυπουργό να «δώσει αμέσως εξηγήσεις γα τις φερόμενες υποθέσεις διαφθοράς που πλήττουν την κυβέρνησή του, το κόμμα του και το περιβάλλον του».

Η El Confidencial ανέφερε την Τετάρτη ότι η έρευνα αφορούσε τους δεσμούς της Μπεγκόνα Γκόμεζ με ιδιωτικές εταιρείες που είχαν εξασφαλίσει κρατικά χρήματα ή δημόσιες συμβάσεις.

Συγκεκριμένα, ανέφερε μια «συμφωνία χορηγίας» στην οποία εμπλέκεται ο τουριστικός όμιλος Globalia και ένα ίδρυμα που διηύθυνε το 2020 με το όνομα IE Africa Center. Το 2020, η Globalia εξασφάλισε μια διάσωση 475 εκατομμυρίων ευρώ για την αεροπορική της εταιρεία Air Europa, ως μέρος μιας σειράς κυβερνητικών πακέτων διάσωσης για εταιρείες κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19.

Διαβάστε επίσης:

BBC: Βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS χρησιμοποιεί ήδη η Ουκρανία

TikTok: Πάνω από 100 δισ. δολάρια εκτιμάται η αξία του – Η πώληση και οι προθέσεις της ιδιοκτήτριας εταιρείας

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Ανατράπηκε καταδίκη του το 2020 γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:34