ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 03:36
MENU CLOSE

Ν. Παππάς: Η κυβέρνηση βλέπει τον κόσμο ανάποδα, όπως όλοι οι νεοφιλελεύθεροι (Video)

15.12.2019 11:03

 

«Δεν χρειάζεται επιστροφή στο ξεπερασμένο μοντέλο ανάπτυξης που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Απαιτείται ολιστική στρατηγική για την ανάπτυξη, περισσότερη δικαιοσύνη. Αλλά ο προϋπολογισμός της ΝΔ αυξάνει τις αδικίες», είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Οι τράπεζες πρέπει να υπηρετούν την οικονομία και όχι το αντίστροφο, η δημόσια υπηρεσία να υπηρετεί και να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και γι΄αυτό πρέπει να παραμείνει ο δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμες υποδομές. Το ρεύμα, το φυσικό αέριο, η έρευνα για τους υδρογονάνθρακες, τα κοιτάσματα πρέπει να παραμείνουν στον έλεγχο της πολιτείας, για λόγους κοινωνικούς, αναπτυξιακούς, εθνικούς και ενεργειακής ασφάλειας».

Η αληθινή ευημερία είναι μια ευημερία που αφορά όλους, ανέφερε επίσης και πρόσθεσε: «Τα γεγονότα χαλάνε την εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης. Εμείς οι προοδευτικές δυνάμεις, πολιτικές και κοινωνικές, θα σταθούμε απέναντι στην καταστροφή η οποία έρχεται μέσω της πολιτικής σας. Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια σταματήστε να φέρνετε μνημονιακές πολιτικές ενώ δεν υπάρχει εξωτερικός καταναγκασμός».

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Παππάς σημείωσε ενδεικτικά ” Το πλέγμα μέτρων της ΝΔ περιλαμβάνει περικοπή του μερίσματος για 3 εκατ. συμπολίτες μας, κατάργηση της 13ης σύνταξης, μη περιορισμό της προκαταβολής φόρου, διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να λύσει μία άλυτη εξίσωση, καθώς -μετά την κίνησή του να επαναφέρει τα απαιτούμενα πλεονάσματα- είναι καταδικασμένος να βρίσκεται δύο δισ. ευρώ πίσω από τον δικό μας σχεδιασμό για το 2020. Η επιλογή του αποτελεί δικαιολογία ότι κυνηγά τη μείωση των πλεονασμάτων για να επιβάλει άλλου τύπου μέτρα.

Τα σημάδια της διακυβέρνησης της ΝΔ δεν είναι θετικά. Η ανάπτυξη για το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν στο 1,3% και στο τρίτο τρίμηνο πήγε στο 0,6%. Στοχεύει ανάπτυξη 2,8% ανάπτυξη για το 2020, αλλά κανένας διεθνής οργανισμός δεν συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση. Ακόμα και ο ΣΕΒ, στον οποίο κάνατε όλα τα χατίρια, είπε ότι είναι μάλλον άπιαστος και ο στόχος για το 2019.

Έχετε καταθέσει ένα προϋπολογισμό, ο οποίος θα βγει μόνο αν πιάσετε 800 εκατ. ευρώ από εξοικονόμηση πόρων της λειτουργίας του δημοσίου, 550 εκατ. από τη φοροδιαφυγή, 2,8% ανάπτυξη και 2,5 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις.

Φέρατε αναπτυξιακό νόμο πριν καταθέσετε τη δική σας αναπτυξιακή στρατηγική. Θεωρείτε ότι ο ρόλος της Πολιτείας είναι απλώς να βγάζει τις νάρκες μπροστά από τους επενδυτές. Καμία προτεραιοποίηση, κανένας σχεδιασμός, καμία επιλογή ενίσχυσης κλάδων που έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία.”

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε έντονη κριτική για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο τραπεζικό σύστημα, λέγοντας με νόημα “Είστε διατεθειμένοι να εξυγιάνετε το τραπεζικό σύστημα ακόμα και εις βάρος της οικονομίας. Η αναγκαία βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών και των βιβλίων τους έρχεται χωρίς καμία πρόνοια για το τι θα γίνει στην πραγματική οικονομία.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09
Exit mobile version