ΔΕΥΤΕΡΑ 27.05.2024 19:05
MENU CLOSE

Κορονοϊός: Υποψίες ότι ο ιός εξαπλώθηκε από τις νυχτερίδες (Photos)

23.01.2020 13:46

 

Το ξέσπασμα του κορονοϊού άρχισε στην πόλη Wuhan – η οποία έκτοτε έχει τεθεί σε καραντίνα.

Οι επιστήμονες στην Κίνα ισχυρίστηκαν την Τετάρτη ότι το θανάσιμο στέλεχος έχει έναν κοινό πρόγονο με έναν ιό που βρίσκεται μόνο σε φρουτοφάγες νυχτερίδες.

Η νέα μελέτη διεξήχθη από κοινού από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό και το Institut Pasteur της Σαγκάης.

Αποκάλυψε ότι ο ιός έχει μια «ισχυρή συγγένεια σύνδεσης» με μια ανθρώπινη πρωτεΐνη που ονομάζεται ACE2.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτή η δεσμευτική πρωτεΐνη είχε μεγάλη ομοιότητα με αυτή του SARS – ιός που σκότωσε σχεδόν 800 άτομα και έχει μολύνει 8.000 παγκοσμίως κατά την περίοδο 2002-2003.

Παρακολούθησαν επίσης την εξέλιξη του νέου στελέχους του κορονοϊού σε μια κυβερνητική βάση δεδομένων και διαπίστωσαν ότι στο εξελικτικό δέντρο ανήκε στον ιό Betacoron.

Είχαν κοινό το 70 έως 80% των γονιδίων. Τα ευρήματά τους υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος που δημιουργείται από το νέο στέλεχος του κορονοϊού, που ονομάζεται 2019-nCoV, μπορεί να το έχει υποτιμήσει η ερευνητική κοινότητα.

Σε μια δήλωση, οι ερευνητές ανέφεραν: «Ο φυσικός ξενιστής του κορονοϊού του Wuhan θα μπορούσε να είναι οι νυχτερίδες … αλλά μεταξύ των νυχτερίδων και των ανθρώπων μπορεί να υπάρχει κάτι ενδιάμεσο».

Ωστόσο, ο επικεφαλής ερευνητής στο ινστιτούτο ιολογίας του Wuhan δήλωσε ότι τα ευρήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή.

Είπε στο South China Morning Post: «Βασίζεται στον υπολογισμό από μοντέλο σε υπολογιστή. Το εάν θα ταιριάζει με το τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή είναι αδιευκρίνιστο. Η δεσμευτική πρωτεΐνη είναι σημαντική, αλλά είναι μόνο ένα από τα πολλά πράγματα που εξετάζονται. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες πρωτεΐνες».

Ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι το νέο στέλεχος ήταν ένας ιός RNA, που σημαίνει ότι η ταχύτητα μετάλλαξης του ήταν 100 φορές ταχύτερη από εκείνη ενός ιού DNA.

ΔΕΥΤΕΡΑ 27.05.2024 19:04
Exit mobile version