search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 09:20
MENU CLOSE

Η Κίνα κυκλώνει την Ταϊβάν, κάνοντας για πρώτη φορά τέτοιας έκτασης στρατιωτικά γυμνάσια

23.05.2024 10:48
Taivan- Kina- Ipa098-new

Στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν άρχισε η Κίνα, στέλνοντας το μήνυμα ότι έτσι θα μπορούσε «να τιμωρήσει» τις «αυτονομιστικές ενέργειες» του νησιού. Οι ασκήσεις άρχισαν τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία του προέδρου της Ταϊβάν, Γουίλιαμ Λάι, ο οποίος χαρακτηρίζεται «επικίνδυνος ταραχοποιός» από το Πεκίνο

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι πως για πρώτη φορά το Πεκίνο κάνει προσομοίωση επίθεσης πλήρους κλίμακας και όχι μία άσκηση οικονομικού αποκλεισμού της Ταϊβάν, όπως έγινε το 2022. Επίσης είναι η πρώτη φορά που η Κίνα αναφέρει ως πιθανούς στόχους κάποια νησιά που βρίσκονται κοντά στην ηπειρωτική ακτή. 

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της που κάποια στιγμή θα περάσει υπό τον έλεγχο του Πεκίνου. Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν καταδίκασε τις κινεζικές ασκήσεις ως «αναίτιες προκλήσεις».  Η Ταϊβάν έχει καταγγείλει κλιμάκωση των παραβιάσεων των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της αφότου ορκίστηκε πρόεδρος ο Γουίλιαμ Λάι.

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι ανάρτηση του κινεζικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού CCTV στο επίσημο λογαριασμό του στο WeChat, όπου έγραψε ότι ο Λάι «είναι βέβαιο ότι θα καθηλωθεί στον πυλώνα της ντροπής στην ιστορία». Κατά τον επίσημο κινεζικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν είναι «ο μεγαλύτερος κρυφός κίνδυνος» που θα μπορούσε να ανάψει φωτιές στην περιοχή.

Στα αυστηρά ελεγχόμενα κινεζικά social media παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για τις ασκήσεις και οι πληροφορίες για την εξέλιξη των γυμνασίων κυκλοφορούν ευρέως. Στο Weibo, κυκλοφορεί και δήλωση Κινέζου αξιωματικού, που χαρακτηρίζει «ισχυρή τιμωρία» για την Ταϊβάν και τις «αυτονομιστικές ενέργειές της» τις ασκήσεις. 

Ο ναύαρχος Λι Σι, εκπρόσωπος της ναυτικής διοίκησης της Κίνας δήλωσε συγκεκριμένα ότι τα γυμνάσια είναι «μία ισχυρή τιμωρία για τις αυτονομιστικές ενέργειες των αυτονομιστικών δυνάμεων της Ταϊβάν και σοβαρή προειδοποίηση κατά της παρέμβασης και των προκλήσεων από εξωτερικές δυνάμεις».

 «Υποθέτω ότι θα πετάξουμε πάνω από την ‘ προεδρική κατοικία’  στην Ταϊπέι για λίγα λεπτά», αναφέρει ένα σχόλιο που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του κινεζικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα στο Weibo

Η εφημερίδα Global Times επικαλείται εξάλλου συνεργάτη της κρατικής Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών της Κίνας, ο οποίος λέει ότι οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις «σχεδιάστηκαν ως ισχυρή αποτροπή και προειδοποίηση» προς την Ταϊβάν. Οι Global Times έχουν χαρακτηρίσει τον Γουίλιαμ Λάι ως «αδίστακτο» και σχολίασαν ότι η ομιλία του κατά την ορκωμοσία ήταν «γεμάτη εχθρότητα, προκλήσεις, ψέματα και εξαπάτηση».

Στην Ταϊβάν το αντιπολιτευόμενο κόμμα  Kuomintang (KMT) κάλεσε το Πεκίνο να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση», κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι το κόμμα αυτό τάσσεται υπέρ των στενότερων σχέσεων με την Κίνα. Αυτή τη φορά το κόμμα ΚΜΤ απηύθηνε έκκληση στο Πεκίνο «να σταματήσει τα μη απαραίτητα μέτρα και να αποφύγει τις εντάσεις στα Στενά της Ταϊβάν» και κάλεσε τη νέα κυβέρνηση της Ταϊπέχι να διαφυλάξει την ασφάλεια του λαού της Ταϊβάν.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν θεωρούνται από τους αναλυτές ως η πρώτη σοβαρή δοκιμασία για το νέο πρόεδρο του νησιού και τον τρόπο με τον οποίον προτίθεται να διαχειριστεί τις σχέσεις με το Πεκίνο.

Διαβάστε επίσης:

Η Νορβηγία κλείνει τα σύνορά της για τους Ρώσους τουρίστες

Ουκρανία: Χτυπούσε άγνωστες γυναίκες στη μέση του δρόμου και δεν αντιδρούσε κανείς – Σοκαριστικό video

Μεξικό: Πέντε νεκροί, 50 τραυματίες από κατάρρευση εξέδρας σε προεκλογική συγκέντρωση (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 09:12