ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 17:03
MENU CLOSE

Το φριχτό κόστος του πολέμου στη Συρία: Θάνατοι, εξόριστοι, καταστροφή οικονομίας

27.04.2020 18:09

 

Οι τιμές των προϊόντων διατροφής διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο στη Συρία, φτάνοντας πλέον σε ιστορικό ρεκόρ, καθώς ισοδυναμούν με το 14πλασιο του μέσου όρου των τιμών που ίσχυαν πριν αρχίσει ο πόλεμος πριν από εννέα χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP/PAM).

“Κατά τους δώδεκα τελευταίους μήνες, η τιμή αναφοράς στο καλάθι τροφίμων του PAM αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 107% σε όλη τη Συρία”, ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο.

“Είναι 14πλάσια του μέσου όρου πριν από τη σύγκρουση και η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ”, δήλωσε η Τζέσικα Λόουσον, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, η πιο μεγάλη αύξηση των τιμών των τροφίμων καταγράφεται στη νότια επαρχία Σουέιντα, ακολουθούν οι επαρχίες Χάμα και Χομς στην κεντρική χώρα — όλες ελέγχονται από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις — και η πρωτεύουσα, όπου οι τιμές αυξήθηκαν 124% σε 12 μήνες.

Στη Δαμασκό, η τιμή της τομάτας διπλασιάστηκε τον περασμένο μήνα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η κυβέρνηση αποδίδει αυτόν τον πληθωρισμό στις δυτικές κυρώσεις, αλλά για ορισμένους αναλυτές, ο πληθωρισμός οφείλεται στην έλλειψη δολαρίων στη συριακή αγορά, την οποία προκαλεί η απαγόρευση στον γειτονικό Λίβανο της ανάληψης ή μεταφοράς δολαρίων

Ωστόσο, πολλοί Σύροι έμποροι προέβαιναν σε μεταφορές δολαρίων από τη λιβανική αγορά για να πληρώσουν τις εισαγωγές ξένων προϊόντων.

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων καταγράφεται σε μια δύσκολη συγκυρία για τη Συρία όπου άρχισε την Παρασκευή ο μήνας νηστείας του Ραμαζανιού, μεσούσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Η Δαμασκός ανακοίνωσε 43 κρούσματα μόλυνσης, από τα οποία τρία απέβησαν θανατηφόρα. Ο ΟΗΕ ανέφερε έναν θάνατο στη βορειοανατολική Συρία, που τελεί υπό κουρδικό έλεγχο.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 17:03
Exit mobile version