ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:06
MENU CLOSE

Stephen Crane: Μια σύντομη ζωή, ένα πλούσιο έργο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2123
30-4-2020
04.05.2020 03:00

 

Τα σημαντικότερα έργα που άφησε πίσω του είναι το «Μάγκι: Ένα κορίτσι του δρόμου», «Βάρκα στο Πέλαγος», «Το μπλε ξενοδοχείο» και το βασικό λογοτεχνικό του αριστούργημα, «Το κόκκινο σήμα του θάρρους». Ο Crane, ωστόσο, διακρίθηκε και ως πολεμικός ανταποκριτής και μάλιστα κάλυψε τον λεγόμενο «ατυχή Ελληνοτουρκικό Πόλεμο» του 1897. Με αφορμή τις εμπειρίες του από την Ελλάδα, ως ανταποκριτής της «New York Journal», έγραψε ένα αφήγημα με τίτλο «Στην πρώτη γραμμή». Ελληνικής έμπνευσης είναι και το διήγημά του «Death and the Child» που η δράση του τοποθετείται κάπου στη Θεσσαλία.

Τόσο το αριστούργημά του «Το κόκκινο σήμα του θάρρους» όσο και το αφήγημά του με αφορμή τον ελληνοτουρκικό πόλεμο «Στην πρώτη γραμμή» κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Stephen Crane

Το κόκκινο σήμα του θάρρους

Εισαγωγή: Νίκος Μπακουνάκης

Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελ.: 276

Τριάντα χρόνια μετά το τέλος του Αμερικανικού Εμφυλίου (1865), ο Stephen Crane θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο σχετικό με αυτόν, του οποίου, ωστόσο, το πνεύμα θα είναι εξόχως αντιηρωικό. Αυτή η καινοτομία θα του χαρίσει πρωτοφανή επιτυχία, που είναι αμφίβολο αν την περίμενε κι ο ίδιος ο συγγραφέας. Το «Κόκκινο σήμα του θάρρους» ήταν το πρώτο αμερικανικό μυθιστόρημα πάνω στο δημοφιλές θέμα ανάγνωσης του Εμφυλίου που τόλμησε να αντιμετωπίσει τον ηρωισμό με έντονη επιφύλαξη. Ο «ήρωας» του μυθιστορήματος Χένρι Φλέμινγκ όταν έρχεται αντιμέτωπος με τη φρίκη του πολέμου τρέχει να γλιτώσει και να ξεφύγει από τον παραλογισμό της σφαγής. Το έργο πέρασε και στον κινηματογράφο με τον ίδιο τίτλο, δίχως σοβαρές αλλαγές, από τον Τζον Χιούστον. Από την κατατοπιστική εισαγωγή του Νίκου Μπακουνάκη πληροφορούμαστε ότι το έργο αυτό μεταφέρθηκε στα ελληνικά στα μέσα της δεκαετίας του ’50 διασκευασμένο σε κόμιξ από τη θρυλική σειρά των εκδόσεων Ατλαντίς – Πεχλιβανίδης «Κλασικά Εικονογραφημένα».

Η μάχη του Βελεστίνου

Stephen Crane

Στην πρώτη γραμμή

Ένας Αμερικανός στον πόλεμο του 1897

Μετάφραση-επίμετρο: Ηλίας Μαγκλίνης

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελ.: 412

Ο Crane, σαν να ψυχανεμιζόταν το σύντομο του βίου του, βιάστηκε να πραγματοποιήσει όλα του τα όνειρα το συντομότερο δυνατό. Έτσι, σε ηλικία 20 χρόνων έτρεχε στους δρόμους της Νέας Υόρκης καταγράφοντας τα θέματα της επικαιρότητας ως ρεπόρτερ. Ένα ακόμα βαθύτατο πάθος του υπήρξε η στρατιωτική ζωή, μέσα από την οποία πίστευε ότι θα ικανοποιήσει την αγάπη του για περιπέτεια. Αυτό γίνεται φανερό από τα πολεμικού περιεχομένου λογοτεχνικά του κείμενα και από τις 60 και πλέον πολεμικές του ανταποκρίσεις από πολεμικά μέτωπα, από την Κούβα και το Πουέρτο Ρίκο έως την Ελλάδα όπου κάλυψε τον καταστροφικό ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 για τη «New York Journal».

Αψηφώντας τους κινδύνους, ο νεαρός και διψασμένος για περιπετειώδη ζωή Αμερικανός, παρά την εμπειρία του τρομερού ναυαγίου που έζησε λίγο έξω από την Κούβα παραδέρνοντας σε σωστική λέμβο στον ωκεανό για τριάντα ώρες, δεν δίστασε να βρεθεί στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Ελλάδα, προκειμένου να καλύψει τον ελληνοτουρκικό πόλεμο που επίκειτο. Στην Ελλάδα έφερε μαζί του και την Κόρα Τέιλορ, μια γυναίκα με εκρηκτικό ταμπεραμέντο, η οποία είχε ήδη στο ενεργητικό της ένα διαζύγιο και ένα δεύτερο… εν εξελίξει και η οποία για να ακολουθήσει τον Crane πούλησε το ξενοδοχείο της στη Φλόριντα! Ο Crane θα παρακολουθήσει, επιτέλους, για πρώτη φορά μια πραγματική μάχη: τη μάχη του Βελεστίνου. Μαζί με τον Crane, η Κόρα θα στέλνει και τις δικές της ανταποκρίσεις από την Ελλάδα ως πολεμική ανταποκρίτρια στην ίδια εφημερίδα!

Στην «Πρώτη γραμμή» ο αρχισυντάκτης του κυριακάτικου φύλλου της εφημερίδας της Νέας Υόρκης θα ζητήσει να καλύψει τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 προκειμένου να συναντήσει την αγαπημένη του Μάρτζορι που βρίσκεται στη χώρα ακολουθώντας τον αρχαιολόγο πατέρα της. Στο μυθιστόρημα, περιγράφονται σκηνές από την Ήπειρο και από πόλεις όπως η Πάτρα, το Αγρίνιο και φυσικά η Αθήνα.

 

 

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:05
Exit mobile version