ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 19:14
MENU CLOSE

ΚΕΠΕ: Ένας στους τρεις εργαζόμενους θα μπορούσε να δουλεύει από το σπίτι

13.05.2020 06:00

 

Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή, χρησιμοποιώντας πρόσφατη μεθοδολογία και με βάση στοιχεία του 2019, το ΚΕΠΕ εκτίμησε συγκεκριμένα ότι η εργασία από το σπίτι αφορά το 32,8% των εργαζομένων στην Ελλάδα ή 1,263 εκατομμύριο εργαζομένους. Σημειώνει ότι το ποσοστό είναι λίγο χαμηλότερο από άλλων ανεπτυγμένων χωρών, αλλά δεν διαφέρει σημαντικά.

Μερικά βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης:

• Σχεδόν οι τρεις στους τέσσερις που ανήκουν στις επαγγελματικές κατηγορίες των υπαλλήλων γραφείου, των ανωτέρων διοικητικών και διευθυντικών στελεχών και των επαγγελματιών θα μπορούσαν δυνητικά να εργαστούν από το σπίτι.

• Οι επαγγελματίες αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα που μπορεί δυνητικά να εργαστεί από το σπίτι. Από 556.000 επαγγελματίες που μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι, το 46% είναι εκπαιδευτικοί, το 20% επαγγελματίες σε επιχειρήσεις και από 15% είναι οι μηχανικοί και οι νομικοί. Οι επαγγελματίες του τομέα υγείας είναι μόλις το 1%.

• Στον αντίποδα, τη χαμηλότερη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι έχουν οι χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού (1,3%).

• Η δυνατότητα για εργασία από το σπίτι είναι μεγαλύτερη σε κλάδους με υψηλότερους μέσους μισθούς.

• Με βάση τη θέση στο επάγγελμα, το υψηλότερο ποσοστό αυτών που θα μπορούσαν να εργαστούν από το σπίτι το εμφανίζουν οι μισθωτοί (38,3%), ακολουθούμενοι από τους αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό (εργοδότες) με 32,4%. Στον αντίποδα, οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό εμφανίζουν χαμηλό ποσοστό (18,9%), γεγονός που συνδέεται με το ότι στην Ελλάδα πολλοί αυτοαπασχολούμενοι είναι αγρότες, τεχνίτες, επισκευαστές, των οποίων η εκτέλεση της εργασίας απαιτεί απομάκρυνση από το σπίτι.

• Η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι είναι υψηλότερη για τις γυναίκες (40,2%) έναντι των ανδρών (27,3%).

 

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 19:13
Exit mobile version