search
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 01:48
MENU CLOSE

Ο… μυστικός δείπνος Μακρόν – Σολτς πριν την επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη

02.05.2024 19:01
macron scholz

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συναντήσει τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Πέμπτης στο Παρίσι για δείπνο για να συζητήσουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας.

Η μυστική συνάντηση δυο ηγετών της ΕΕ με ιδιαίτερη βαρύτητα, η οποία πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη, περιγράφεται ως ημι-ιδιωτικό γεγονός: ο Σολτς και η σύζυγός του, Μπρίτα Έρνστ, βρίσκονται σε ολιγοήμερες διακοπές στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου θα συναντήσουν τον Μακρόν και τη σύζυγό του Μπριζίτ σε γαλλικό εστιατόριο.

Κανένας σύμβουλος δεν θα συμμετάσχει, σύμφωνα με τρία άτομα με γνώση του δείπνου, στα οποία δόθηκε η ανωνυμία καθώς δεν τους επιτρέπεται να μιλήσουν δημόσια, όπως αναφέρει το Politico.

Ο Σολτς και ο Μακρόν έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, με το πιο πρόσφατο επεισόδιο τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο Γάλλος πρόεδρος άνοιξε την πόρτα για πιθανή αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία, κάτι που ο καγκελάριος απέρριψε σθεναρά.

Βασικό θέμα της συζήτησης θα είναι η επίσκεψη του Σι, ο οποίος φτάνει στη Γαλλία την Κυριακή για τρεις ημέρες πριν μεταβεί στη Σερβία και την Ουγγαρία. Το δείπνο θα είναι μια ευκαιρία για τον Σολτς να ενημερώσει τον Μακρόν για τη συνάντησή του με τον Σι στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα. Ο Σολτς και ο Μακρόν διαφωνούν επίσης σχετικά με την πιθανή επιβολή δασμών της ΕΕ στα επιδοτούμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Σύμφωνα με τον Νόα Μπάρκιν του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ, ο οποίος αναφέρθηκε πρώτος στο δείπνο, ο Μακρόν θα προσπαθήσει να πείσει τον καγκελάριο να τον συνοδεύσει στη συνάντησή του με τον Σι την επόμενη εβδομάδα, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ένα άλλο πιθανό θέμα που θα συζητηθεί στο δείπνο θα είναι η πολιτική της ΕΕ, ιδιαίτερα η άμυνα και η χρηματοδότησή της. Ο Μακρόν πιέζει έντονα για τα λεγόμενα αμυντικά ομόλογα, τα οποία θα συνεπάγονταν την κοινή ευρωπαϊκή έκδοση χρέους για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών επενδύσεων.

Ο Σολτς έχει μέχρι στιγμής απορρίψει την ιδέα.

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία σταματά όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ισραήλ: Συνεδριάζει το πολεμικό συμβούλιο για την εκεχειρία και τη σφαγή στη Ράφα

Πως ο κινεζικός πολεμικός στόλος εξελίσσεται σε κυρίαρχο των ωκεανών (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 01:43