ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:11
MENU CLOSE

Το «δεξί χέρι» του Ερντογάν προειδοποιεί: Δεν θέλουμε πόλεμο με Αίγυπτο και Γαλλία αλλά…

20.07.2020 17:14

 

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι NTV, ο Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος ανέφερε: Δεν υποστηρίζουμε την κλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη. Επιπλέον, πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν έχει κάποιο σχέδιο, πρόθεση, ή σκέψη, να έρθει αντιμέτωπη με κάποια ξένη χώρα στο έδαφος της Λιβύης. Τέλος, ανέφερε πως η εθνική κυβέρνηση της Λιβύης έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Η Τουρκία σίγουρα θα συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση Σάρατζ.

Σχετικά με τον βομβαρδισμό της Βάσης Πολεμικής Αεροπορίας  Αλ Ουατίγια, ο Τούρκος εκπρόσωπος δήλωσε: Οι προθέσεις εκείνων που είπαν να σταματήσουν την κατάπαυση του πυρός και να επιτύχουν ειρήνη στη Λιβύη ήταν σαφείς όταν βομβάρδισαν το αεροδρόμιο Αλ Ουατίγια φωνάζοντας: Ότι ο έλεγχος της Λιβύης πρέπει να είναι στα χέρια μας, την ώρα που συγκέντρωναν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στη Σύρτη και την Τζάφρα.

Επιπλέον, ο Ιμπραήμ Καλίν, τόνισε ότι η Τουρκία και η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας δεσμεύονται από συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2019, στο πλαίσιο της οποίας η Τουρκία της παρέχει την υποστήριξη της.

Ο Τούρκος εκπρόσωπος κατηγόρησε τον «επαναστάτη» στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ότι βρίσκεται πίσω από την παραβίαση όλων των συμφωνιών, μεταξύ αυτών της Συμφωνίας Shikrat, κατηγορώντας επίσης χώρες όπως η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, και τη Γαλλία ότι τον υποστηρίζουν.

Ο Καλίν κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εξετάσουν την κατάσταση γύρω από το επίμαχο ζήτημα του άξονα Σύρτης-Αλ- Τζάφρα μέσα στα πλαίσια της γενικής κατάστασης στη Λιβύη.

Επιπλέον, ανέφερε πάνω σε αυτό: «Οι δυνάμεις του Χάφταρ συνεχίζουν εδώ και αρκετό καιρό να στέλνουν ενισχύσεις στη στρατιωτική βάση στην Αλ Τζάφρα, κατά παράβαση της συμφωνίας Skhirat».

Τέλος, πρόσθεσε πως αναλογιζόμενη η Τουρκία τη γενική κατάσταση στη Λιβύη, γίνεται σαφές από την πλευρά της Τουρκίας πως δεν έχει καμία πρόθεση να αντιμετωπίσει στρατιωτικά την Αίγυπτο, τη Γαλλία, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα αλλά δεν θα παραιτηθεί των διεκδικήσεων της.

Πηγή: onalert.gr

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:10
Exit mobile version