ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:09
MENU CLOSE

Ο κίνδυνος του στιγματισμού μας χτυπάει την πόρτα!

07.08.2020 10:42

 

Στίγμα, προκατάληψη και ξενοφοβία. Η αδιανόητη πράξη στη Λαμία – που πέταξαν μετανάστη από το τρένο γιατί έφερε χαρτί που έλεγε ότι είχε ξεπεράσει τον κορωνοϊό – το σούσουρο για τον συνάνθρωπο αλλά και οι ξένοι που μας φέρνουν τον ιό. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση. Ορισμένες ομάδες ατόμων αντιμετωπίζουν διακρίσεις και στίγμα λόγω του covid-19. Τουρίστες, άτομα που έχουν ταξιδέψει, επαγγελματίες, εργαζόμενοι, ενώ δε μπορεί να ξεχαστεί και ο στιγματισμός στα άτομα ασιατικής καταγωγής.  

Οφείλει η πολιτεία να διατηρεί το απόρρητο – όπως κάνει – τόσο των νοσούντων, όσο και των ανθρώπων που ιχνηλατούνται. Να γνωστοποιούνται γρήγορα οι κίνδυνοι αλλά και η απουσία κινδύνων από εταιρείες, συνδέσμους, εργοστάσια, ενώσεις με προϊόντα, ανθρώπους ή χώρους. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για την αποφυγή επιπλέον διακρίσεων και στιγματισμού για ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως μετανάστες και Ρομά. Να υπάρχει κοινωνική υποστήριξη σε συγγενείς και φίλους. 

Η αποφυγή στιγματισμού δε σημαίνει σε καμία περίπτωση αποποίηση ευθυνών. Ο συνωστισμός, τα πάρτι, οι γάμοι είναι ατομική ευθύνη. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η αύξηση της πληρότητας στα πλοία, η λειτουργία των χώρων εστίασης είναι θέμα κυβερνητικό. Και μάλιστα σοβαρό. Η εικόνα που έδωσαν δημόσια πρόσωπα στην μετά lockdown εποχή ήταν σαν «να τέλειωσαν όλα».

Χαρακτηριστικές εικόνες: τα εγκαίνια του Μετρό στον Κορυδαλλό που έκανε ο Πρωθυπουργός αλλά και η μάσκα που φοράει ο Σωτήρης Τσιόδρας στην σύσκεψη στο Μαξίμου. Ο γνωστός καθηγητής είναι ο μόνος που φοράει μάσκα απέναντι σε όλους τους συνομιλητές.  

Χρειάζεται συστηματική και επίμονη ενημέρωση των πολιτών. Με μηνύματα που θα τα επεξεργάζονται ομάδες ειδικών μαζί με επικοινωνιολόγους και δημοσιογράφους. Χωρίς υγεία δεν θα έχουμε οικονομία. Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα τότε θα επικρατήσει αίσθημα ανασφάλειας σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και είναι φυσικό επακόλουθο ότι πολλοί θα περιορίσουν τις δραστηριότητες τους. 

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:07
Exit mobile version