ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 11:47
MENU CLOSE

Ερευνα: Ακόμα και μισή ώρα παραμένει ο κορωνοϊος μέσα στο ασανσέρ

25.09.2020 11:46

 

Αυτό το… ξεχασμένο μέτρο ήρθε να μας το θυμίσει μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, σύμφωνα με την οποία σωματίδια του κορονοϊού από βήχα ή ομιλία κυκλοφορούν μέσα στο ασανσέρ ακόμα και για μισή ώρα μετά με τις πόρτες κλειστές, ένας χρόνος που πέφτει στα 12-18 λεπτά όταν ο ανελκυστήρας λειτουργεί με τη συνήθη συχνότητά του.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «International Journal of Indoor Environment and Health» – και αναδημοσιεύει το Έθνος, έκαναν πείραμα σε ασανσέρ νοσοκομείου.

Ετσι με τις πόρτες του ασανσέρ κλειστές, ο κορονοϊός ζει στην ατμόσφαιρα του ανελκυστήρα ακόμα και μισή ώρα μετά. Ενώ με τις πόρτες ανοιχτές, τα σταγονίδια εξαφανίζονται έπειτα από 2-4 λεπτά. Σε συνθήκες κοινής χρήσης του ασανσέρ, με τις πόρτες να ανοιγοκλείνουν συχνά, τα μολυσμένα σωματίδια που προκαλούνται από βήχα κρούσματος ή ομιλία διαρκούν περίπου 12-18 λεπτά.

Οι ερευνητές λένε μάλιστα ότι η χρήση μάσκας μετριάζει το ζήτημα, όπως και ο καλός εξαερισμός του ασανσέρ.Τα σωματίδια του κορωνοϊού που μεταφέρονται με τον αέρα είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης της Covid-19, επιβεβαιώνουν οι ερευνητές, οι οποίοι μιμήθηκαν εργαστηριακά πολλές κοινές συνθήκες χρήσης του ασανσέρ.

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 11:46
Exit mobile version