ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:35
MENU CLOSE

Μαγιορκίνης: Αρχίζουν τυχαία τεστ για κορωνοϊό στην Ελλάδα

18.12.2020 16:46
 
Στην πλατφόρμα testing.com.gr οι πολίτες από τη Δευτέρα 21/12 το βράδυ, θα μπορούν να δηλώσουν την πρόθεσή τους υποβληθούν σε δωρεάν τεστ αντιγόνου, μέσω ενός νέου μηχανισμού διενέργειας τυχαίων τεστ για την παρακολούθηση της διασποράς στον πληθυσμό, που ενεργοποιεί η κυβέρνηση.
 
Την ανακοίνωση έκανε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον νέο κορονοϊό από το Υπουργείο Υγείας.
 
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης, τα τεστ απευθύνονται σε ασυμπτωματικούς πιθανούς φορείς, και όχι σε ανθρώπους που έχουν ύποπτα συμπτώματα, οι οποίοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους, ή στον ΕΟΔΥ, ώστε να συστηθεί κανονικός έλεγχος για τον κορονοϊό.
 
Η επιλογή των ανθρώπων που θα ειδοποιούνται είναι τυχαία, οπότε ένας πολίτης μπορεί ακόμα και αν κάνει αίτηση να μην επιλεγεί ή να επιλεγεί σε διαφορετικό χρόνο. Οπότε, όσοι έχουν συμπτώματα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους, ανέφερε ο Καθηγητής.
 
Να σημειωθεί ότι έως σήμερα τεστ διενεργούνταν σε με συμπτώματα συμβατά με Covid-19, δειγματοληψίες σε περιοχές υψηλής επίπτωσης (πλατείες και drive through) και προληπτικοί έλεγχοι (π.χ. Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων).
 
Θα πραγματοποιούνται 12.000 τυχαίοι έλεγχοι με στόχο να βελτιωθεί η προβλεπτική ικανότητα, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Για το σκοπό αυτό δημιουργείται η νέα πλατφόρμα, η testing.gov.gr.
 
Θα δημιουργηθούν 386 σημεία ελέγχου, 278 σε Κέντρα Υγείας , 98 σε υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και 10 σημεία του ΕΟΔΥ. Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί τη Δευτέρα 28/12 και η πρώτη ομάδα 12.000 ανθρώπων θα ειδοποιηθεί το Σάββατο ώστε να κάνει τεστ τη Δευτέρα.
 
Τα αποτελέσματα των τυχαιοποιημένων ελέγχων θα καταχωρούνται στο Μητρώο Ασθενών Covid του ΕΟΔΥ.
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:33
Exit mobile version