ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 03:29
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Στο φουλ οι μηχανές για το 21ο Συνέδριο – Σε εκκρεμότητα η ημερομηνία λόγω πανδημίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2160
14-1-2021
15.01.2021 04:00

 

Άλλωστε κυρίαρχη πολιτική εκτίμηση είναι ότι η τρέχουσα χρονιά μπορεί να είναι μια χρονιά πρόωρων εκλογών, οπότε οι ρυθμοί αναμένεται να είναι πιο έντονοι, το ίδιο και η εγρήγορση απέναντι στις πολιτικές πιέσεις από χώρους που στην πολιτικο-δημοσιογραφική πιάτσα αντιμετωπίζονται ως «όμοροι». Ήδη μια τέτοια πίεση φαίνεται ότι φιλοδοξεί να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ρητορική περί προοδευτικής διακυβέρνησης και περί της ανάγκης συμπόρευσης μεταξύ των ευρύτερων προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων.

Σε κάθε περίπτωση η πανδημία του SARS-Cov-2 παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την υλοποίηση τέτοιων σχεδιασμών, εξ ου και η Κεντρική Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφαση για τη διεξαγωγή του συνεδρίου προκειμένου να τηρηθεί η περιοδικότητα που προβλέπεται στο καταστατικό του κόμματος (κάθε τέσσερα χρόνια) και επίσης ανακοίνωσε την έναρξη των προσυνεδριακών διαδικασιών. Ωστόσο επιφυλάσσεται για την ανακοίνωση συγκεκριμένης ημερομηνίας: «Αυτή θα ανακοινωθεί όταν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τα επιστημονικά δεδομένα» αναφέρει η Κ.Ε. στην ανακοίνωσή της.
Τα θέματα του 21ου Συνεδρίου, με βάση το καταστατικό, θα είναι: α) Ο απολογισμός δράσης της Κ.Ε. και όλου του κόμματος από το 20ο προς το 21ο Συνέδριο, οι βασικές εκτιμήσεις για τις διεθνείς και εγχώριες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις της περιόδου, η κατάσταση του εργατικού – λαϊκού κινήματος και τα καθήκοντα του κόμματος έως το 22ο Συνέδριο και β) Η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Σύμφωνα με την Κ.Ε., στη δημοσιότητα θα δοθούν προς συζήτηση τα εξής τρία κείμενα θέσεων της Κ.Ε.:
– Ο Απολογισμός και τα συμπεράσματα από τη δράση της Κ.Ε. και όλου του κόμματος από το 20ο στο 21ο Συνέδριο – Το κόμμα ως καθοδηγητής του επαναστατικού εργατικού κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας στην πάλη για τον Κομμουνισμό – Σοσιαλισμό.
– Η σημερινή διεθνής πραγματικότητα και το πολιτικό – στρατιωτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου. Η κατάσταση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και η δράση του ΚΚΕ. Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για την εξέλιξη στην εγχώρια οικονομία και στο πολιτικό σύστημα της χώρας.
– Η ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας, η κατάσταση της εργατικής τάξης σήμερα, η πορεία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, η προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας και η παρέμβαση του ΚΚΕ.
Στις οργανώσεις λοιπόν η θεωρητική πολιτικοκοινωνική συζήτηση «ανάβει», ωστόσο στην καθημερινή πολιτική ατζέντα παραμένουν σε πρώτο πλάνο η τρέχουσα υγειονομική και οικονομική κρίση με το ΚΚΕ να θέτει σταθερά τα θέματα του ΕΣΥ, τα εργασιακά – συνδικαλιστικά κ.λπ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04
Exit mobile version