ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:10
MENU CLOSE

Κλιματική αλλαγή: Η λειψυδρία «καταπίνει» την Καραϊβική

26.01.2021 18:09

 

Η κατάσταση των νησιών Μπαρμπάντος, με μόλις 350 κυβικά μέτρα κατά κεφαλή, είναι ιδιαίτερα σοβαρή, σύμφωνα με τον Keithroy Halliday, γενικό διευθυντή της Αρχής για τα ύδατα των Μπαρμπάντος.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι εκτός αγροτικών ορεινών περιοχών στην Καραϊβική συνδέονται με τη δημόσια παροχή νερού, συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τις ξεπερασμένες υποδομές που χρειάζονται επισκευή, με αποτέλεσμα να χάνονται μεγάλες ποσότητες πόσιμου νερού.

Ο Άλαν Πουν Κινγκ, επικεφαλής της Αρχής Υδάτων και Αποχέτευσης του Τρινιντάντ και Τομπάγκο (WASA), λέει ότι το βοηθητικό πρόγραμμα χάνει έως και 60 εκατομμύρια γαλόνια νερού κάθε μέρα από διαρροές . Το νερό σπαταλάται από προβλήματα όπως η διαρροή βρύσεων σε ιδιωτικά ακίνητα.

Σοβαρή η κατάσταση στη Τζαμάικα

Η εικόνα είναι παρόμοια στην Τζαμάικα, για την οποία ο Peter Clarke, διευθύνων σύμβουλος της Αρχής Υδατικών Πόρων της χώρας, λέει ότι πάσχει από «σοβαρή απώλεια νερού που έχει παραχθεί και υποτίθεται ότι θα παραδοθεί, αλλά δεν φτάνει στον τελικό χρήστη εξαιτίας των παλιών υποδομών – έχει διαρροές, είναι διάτρητες.

Ακτές στην Καραϊβική – Φωτογραφία από jeffhot

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την πίεση

Εάν αυτά τα δομικά προβλήματα παραμείνουν χωρίς αντιμετώπιση, τα πράγματα είναι πιθανό να επιδεινωθούν, καθώς ο πλανήτης υπερθερμαίνεται.

«Υπάρχουν πολλά άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας των υδάτων στην Καραϊβική και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει εκείνες τις υφιστάμενες, υποκείμενες συνθήκες», δήλωσε ο Adrian Cashman, ο οποίος είναι μέλος της παγκόσμιας τεχνικής συμβουλευτικής επιτροπής για την Παγκόσμια Σύμπραξη για το Νερό.

Αξιωματούχοι λένε ότι οι συνθήκες ξηρασίας σε ολόκληρη την περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια δείχνουν ότι δεν υπήρξε αρκετή βροχή για την αναπλήρωση των υδροφορέων με τον συνήθη ρυθμό.

«Αυτό το καλοκαίρι [στην Τζαμάικα] περάσαμε μια σημαντική ξηρασία», δήλωσε στη Deutsche Welle ο Peter Clarke. «Ήταν πραγματικά δύσκολο για τους παρόχους ύδρευσης» πρόσθεσε.

Στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο, ήταν δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, αλλά ότι ήταν μια συνεχιζόμενη πρόκληση. Οι κάτοικοι είδαν μειωμένες βροχοπτώσεις που θα μπορούσαν να είναι γύρω στο 10-20% κατά την περίοδο της ξηρασίας.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:01
Exit mobile version