Η σπαστική κολίτιδα μπορεί, επίσης, να αποτελέσει “προάγγελο” χρόνιας φλεγμονής καθώς και απορρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επιδεινώνουν την κολίτιδα:
- Στρες / Άγχος
- Μεγάλα ή ακατάστατα γεύματα
- Λανθασμένη διατροφή
- Γεύματα πλούσια σε λιπαρά
- Φυτικές ίνες (φρούτα με το φλούδι, ωμά λαχανικά π.χ. λάχανο)
- Γάλα ή υγρά με κενό στομάχι
Τι πρέπει να τρώτε
- Μικρά – συχνά γεύματα
- Μικτά γεύματα
- Προβιοτικά: Γιαούρτι, Κεφίρ
- Βραστά λαχανικά, κομπόστες φρούτων
- Φρούτα,πάντα μετά το γεύμα: Μπανάνα, Μήλο, Αχλάδι
- Δημητριακά πρωινού με βρώμη και σιτάρι ολικής αλέσεως (γιατί συνδυάζουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες)
- Τα λαχανικά (σαλάτα) να τρώγονται μαζί με το κυρίως πιάτο – Όχι ως «πρώτο»
- Τα λαδερά να συνοδεύονται με ψωμί ή Φρυγανιές χωρίς αλάτι & ζάχαρη
Στην έξαρση συμπτωμάτων:
- Κρητικό παξιμάδι χωρίς αλάτι, Φρυγανιές χωρίς αλάτι & ζάχαρη, ψωμί
- Γάλα/ με χυμό φρούτων στην περίπτωση σοβαρής δυσκοιλιότητας
- Ισορροπημένη διατροφή
- Τακτική σωματική άσκηση.
Να αποφεύγονται:
- ΠΟΤΕ ΝΕΡΟ ΜΕ «ΑΔΕΙΟ» ΣΤΟΜΑΧΙ: Πρώτα φαγητό – μετά υγρά (νερό, χυμοί, καφές, κλπ.)
- «Όξινα» φρούτα (πχ. Πορτοκάλι, λεμόνι) προ του γεύματος / Πάντα μετά το γεύμα
- Σπόροι–Κουκούτσια (Ακτινίδιο, ρόδι, σύκα κλπ.), Λάχανο, Σουσάμι, Μελιτζάνα, Φλοιός ντομάτας& Φρούτων (σταφύλια), κόκκινο κρασί, ξηροί καρποί
- Υποκειμενικός αποκλεισμός «ύποπτων» τροφών.
Πηγή: logodiatrofis